Ravnateljica Uprave Ministarstva turizma za turističke zajednice, kategorizacije i pravne poslove Monika Udovičić u Točki na tjedan govorila je o predstojećoj turističkoj sezoni za koju se, kako ističe, Ministarstvo jako dobro pripremilo.

Ona se za TNT javila iz Splita neposredno prije dolaska vlaka s češkim i slovačkim turistima, te je pojasnila kakvi su uvjeti za dolazak u Hrvatsku.

“Pravila oko dolaska svih gostiju poznata su otprije: osoba mora imati potvrdu o cijepljenju, ili o tome da je u posljednjih pola godine preboljela koronavirus, ili napravljen PCR ili brzi – antigenski test s negativnim rezultatom”, rekla je Monika Udovičić.

Kazala je kako Hrvatska ne čeka Covid putovnice.

“Nismo htjeli čekati donošenje uredbe i uspostavljanje sustava Covid putovnica. Od prvog travnja imamo jasna pravila za ulazak u zemlju i prijavili smo se da budemo pilot-projekt za korištenje tih potvrda, kako bismo počeli s izdavanjem tih potvrda što prije.

Od prvog lipnja počinjemo s izdavanjem potvrda koje će imati QR kodove, a prije dva tjedna smo razmijenili sigurnosne ključeve s drugim zemljama, kako bismo mogli priznavati i verificirati jesu li te potvrde ispravne među zemljama članicama EU-a. Vjerujem da je kašnjenje koje se dogodilo u donošenju i usvajanju uredbe neće bitno utjecati na Hrvatsku”, rekla je Udovičić, te dodala kako je u petak doaš prvi LOT-ov avion u Zadar, s turističkim djelatnicima, a u subotu vlak s turistima iz Slovačke i Češke.

Dogovoreno nakon sastanka unutar EU-a: Gosti u RH mogu i prije službenih Covid putovnica

Covid putovnice ćemo preduhitriti uspostavljanjem bilateralnih sporazuma i prihvaćat ćemo goste neovisno o priznavanju sigurnosnih ključeva i tome hoće li cijeli sustav biti uspostavljen, rekla je Udovičić.

Za ulazak u Hrvatsku vrijede potvrde matičnih država, dodala je.

“Od prvog travnja vrijede takve potvrde za prelazak granice. Većina zemalja već ima dvojezične potvrde, na matičnom i engleskom jeziku”, kazala je.

Zračni promet se dosta sporo oporavlja – ali se oporavlja.

“Zrakoplovne tvrtke su zbog pandemije preživjele ozbiljan udarac, ali LOT-ov avion koji je došao u petak dovezao je brojne čelnike zrakoplovnih linija. Neke su zračne linije već uspostavljene, a s cijepljenjem i protokolima oko putovanja moći ćemo prevazići sve nedaće koje su nas zadesile i potaknuti goste na putovanja u Hrvatsku”, rekla je Udovičić.

Za ulazak turista Hrvatska će priznavati i cjepiva koja nisu odobrena od strane EMA-e.

“Hrvatska je Vlada jasno rekla da Hrvatska priznaje sva cjepiva i ne čini tu razliku, pa se tako priznaje i cjepivo Sputnjik V. Izrazito nam je važno i rusko tržište, oni su velikoj mjeri procijepljeni, a važna su nam i tržišta koja ne koriste cjepiva koja su odobrena unutar EU-a”, rekla je.

Koliko je turističkih djelatnika cijepljeno, kakav je interes za cijepljenje?

“Vrlo rano smo krenuli s pripremama za ovu sezonu. Proizvod toga je i projekt Stay safe in Croatia, u kojem se znaju točni protokoli poštivanja mjera u transportu, ugostiteljstvu, smještaju itd.

Preko 50 posto turističkih djelatnika procijepljeno je u Istri, a s cijepljenjem turističkih djelatnika radi se intenzivno u obalnim županijama, ali i na kontinentu, posebno u Zagrebu”, rekla je Udovičić.

Noćni klubovi tek kada većina bude procijepljena

Kazala je kako iz Ministarstva pozdravljaju popuštanje mjera, no smatraju kako samo odgovornim pristupom možemo održati kvalitetnu sezonu.

“Pratit ćemo kako se situacija odvija, ali mislim da ćemo o otvaranju noćnih klubova moći govoriti tek tada kada bude većina stanovništva Hrvatske cijepljena, kao i većina gostiju koji dolaze. Mislim da bi sve drugo bilo prilično neodgovorno, posebno kada znamo da su nam se lani određena zatvaranja počela događati u kolovozu, jer smo imali žarišta na visokoposjećenim turističkim mjestima i to zbog mjesta na kojima je bilo nemoguiće održavati distancu među ljudima”, rekla u Udovičić.

Ova će turistička sezona biti bolja nego prošla

“Napravili smo dobru domaću zadaću – spremili smo punktove za testiranje turista, kojih u ovom trenutku imamo preko 300, imamo spremne dodatne antigenske testove, za koje je Ministarstvo turizma izdvojilo 20 milijuna kuna, pripremili smo protokole za preko 25 kategorija pružatelja usluga…

Naš je glavni zadatak bio je pripremiti sezonu najbolje moguće, ali ne ovisi sve o nama nego i o širenju zaraze. Nadamo se boljoj sezoni od prošle, a mislim da za to imamo i dobre arguimente. Vjerujem da će ova turistička sezona biti bolja nego prošla”, zaključila je Monika Udovičić.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada