Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostovao je u RTL-u Danas.
Covid putovnice trebale su biti najprije 1. lipnja, sad je datum 1. srpnja – hoće li sve biti spremno za manje od 40 dana?

Nadam se i vjerujem da hoće. To je tehničko pitanje. Treba nekoliko podataka uvest, treba se to moći razmjenjivati među državama. Nadam se da će biti do 1. srpnja.

Potrebno je uvezati tri vrste podataka, hoće li tu sve ići glatko?

Najzahtjevnije će biti povezati podatke u vezi testiranja jer su to podaci koji su najsvježiji i vrijede 48 sati. Dok će podatke koji se tiču cijepljenja, koje vrijedi 6 mjeseci i preboljenja bolesti, zasad šest mjeseci, to će biti nešto jednostavnije. Ali ovo testiranjeće biti najizazovnije. 

Hoćemo li možda u budućnosti s covid putovnicama u restoran, u kazalište na na koncert...

Moguće je da ćemo na veća okupljanja, dakle masovna okupljanja tipa koncerata i stadiona, možda i neke druge, pogotovo u jesen, ići s tom iskaznicom da smo imuni. To je, u stvari, iskaznica da smo imuni i da se ne možemo trenutno zaraziti. 

Tko nas sve može tražiti tu iskaznicu? Smiju li nas je tražiti u restoranu?

Zasad ne. To će prvo biti na graničnim prijelazima, a kasnije ćemo regulirati. Te odluke će donijeti Stožer i Vlada. 

Trebaju li PCR testovi biti besplatni, da ne bude diskriminacije prema onima koji se nisu cijepili?

PCR testiranje košta 500 kuna. Testovi nikada nisu besplatni, plaća ih zdravstveno osiguranje. A trebaju li biti besplatni za sve je pitanje. Imamo na raspolaganju cjepivo koje košta 30-ak do 150 ili 200 kuna, a PCR košta 500 kuna. Neke države su omogućile besplatno testiranje brzim testovima, kućna upotreba, to bi se moglo uvesti. Ali mislim da PCR testiranje besplatno za sve neće biti. 

Uskoro slijedi popuštanje mjera od 1. lipnja u Hrvatskoj. Gdje je prostor za popuštanje i treba li biti postepeno ili sve odjednom?

Mislim da još uvijek trebamo postepeno popuštati mjere, kao što smo uvodili. Imamo izvrsnu situaciju u Hrvatskoj, smanjuje se treći val i raste broj cijepljenih. 10 posto građana je cijepljeno s dvije doze. U tom smislu imamo sve bolju i bolju situaciju svaki dan. Vjerujem da će se od 1. lipnja, sigurno će ostati ograničenje na granicama, ali će se popustiti okupljanja na 25, privatna na 10, mislim da će se tu podići. Mislim da će se uskoro omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti. Ali sigurno nećemo sve odjednom i nekih masovnih okupljanja neće biti. 

Europa se otvara, turisti najavljuju svoje dolaske. Kada ćemo prestati pričati o pandemiji i Covidu-19. Što očekujete od turističke sezone?

Nisam baš stručnjak za turizam. S povećanim brojem cijepljenja i s cijepljenjem koje napreduje u Europi mislim da i migracije i turizam imaju puno bolju prognozu. Prestat ćemo pričati o koroni kad se dovoljan broj ljudi cijepi, treba se cijepiti i to će nas riješiti ove epidemije. 

Je li to onih 55 posto, koje ciljamo za kraj lipnja, ili više od tih 55 posto?

Što više to bolje. SAD je krenuo u skidanje maski, odnosno preporuke da se maske više ne moraju nositi, kod onih koji su cijepljeni. Ali oni imaju cijepljenih sa dvije doze 30-40 posto, mi imamo 10 posto. Znači trebamo se strpiti još neko vrijeme dok se ne cijepi dovoljan broj ljudi. 

Kada će Hrvati skinuti maske?

Kad se cijepimo u dovoljnom broju. 

Je li to ovo ljeto ili na jesen?

Ja se nadam u ljeto. 

55 posto procjepljenih je dovoljno za skidanje maske?

Prvom dozom da, a drugom dozom barem 30 posto cijepljenih da imamo.    

Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada