Šezdesetak zemlja traži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) šire ukidanje patenata - ne samo za cjepiva nego i za medicinske alate za borbu protiv pandemije covida-19, navele su nevladine organizacije u subotu.

Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 i druge medicinske alate.

KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata. WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.

Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo osim cjepiva obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi "najmanje tri godine" od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.

"Drago nam je da vlade koje podržavaju taj prijedlog.... potvrđuju da je svrha odricanja ukidanje monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije", izjavila je u priopćenju Leena Manghaney, šefica Liječnika bez granica za Južnu Aziju.

"Uz zastrašujući porast zaraza i smrti u zemljama u razvoju i uz potencijalno obećavajuće tretmane koji se razvijaju, ključno je da vlade imaju potrebnu fleksibilnost za suzbijanje pandemije", dodala je.

WTO je od listopada suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva što bi stimuliralo proizvodnju u zemljama u razvoju i ublažilo nejednakosti u pristupu cjepivu.

Izvor : Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada