Glasači Zagreba (65,3%) i Splita (74%) podržavaju zabranu rada nedjeljom – pokazuje posljednji dio predizbornih istraživanja koje je za N1 provela agencija MASMI, na uzorku glasača u oba grada (Zagreb N=800, Split N=500). Glasači Splita i Zagreba koji se ne slažu sa zabranom, različito obrazlažu stavove.

Općenito, glasači u Zagrebu podržavaju ekonomske slobode i pravo na rad, a u Splitu rast gospodarstva i prilagodbu zakonodavstva životnom stilu današnjice.

Zagreb

Ekonomska sloboda glavni je razlog protivljenja Zagrepčana (30,7%). Poštivanje prava za rad bitno je biračima desno orijentiranog tijela (46,3% onih koji se protive zabrani), a zanimljivo, najviše glasačima HDZ-a u Zagrebu (35,3%).

27,8% smatra da svi moraju imati pravo na rad, ali da rad nedjeljom mora biti primjereno plaćen. S time se slaže najveći postotak glasača platforme Možemo! (37,8%), ali općenito i birača centra (38,9%).

Usklađenost sa životnim stilom treći je razlog protivljenja zabrani (13,3%), na što se nadovezuje i 7,9% koji smatraju da mogućnost kupnje nedjeljom odgovara navikama društva.

Očuvanje radnih mjesta (10,4%) najbitnije glasačima platforme Možemo!, a rast gospodarstva (10,4%) HDZ-ovcima.

Split

Rast gospodarstva glavni je razlog protivljenja zabrani rada nedjeljom za glasače u Splitu (25,2%); nema razlika među stankama i svjetonazorskim opcijama.

Slijedi podrška ekonomskim slobodama (23,5%), za koju se zalaže najveći postotak lijevog biračkog tijela (31,4%).

Znatno češće nego glasači u Zagrebu, Splićani smatraju da se zakonodavstvo treba prilagođavati životnom stilu (22,6%). Također, Splićani češće smatraju da se mora omogućiti kupnja svim danima (14,1%). Na takve stavove značajno utječe turistička sezona, odnosno, potreba za dostupnošću robe i usluga tijekom ljeta.

Konačno, 9,2% glasača u Splitu protivi se svim zabranama (0% spontanih odgovora u Zagrebu).

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba i 500 Splita koji će sigurno ili vjerojatno glasati na lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 5. – 13. svibnja.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada