Predsjednica Europske komisije ovakvu izjavu je dala kratko nakon vijesti o još 1,8 milijardi cjepiva Biontech/Pfizer za EU.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak u Kölnu da će 70 posto odraslih građana Europske unije do sredine srpnja dobiti mogućnost cijepljenja protiv koronavirusa.

"Europa je od početka godina napredovala u procesu cijepljenja. Svake sekunde se u Europskoj uniji cijepi 30 osoba", rekla je Ursula von der Leyen na 23. međunarodnom europskom forumu u organizaciji javnog servisa Westdeutsche Rundfunk (WDR) u Koelnu.

Ona je rekla da će do sredine srpnja 70 posto odraslih građana EU-a imati priliku cijepiti se što je, kako je rekla, isti cilj koji si je zadao SAD. Von der Leyen je istodobno ukazala na to da proces cijepljenja u pojedinim državama i regijama nije moguće direktno uspoređivati.

"Dok druge države svoju cjelokupnu proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, EU svoj cilj glede cijepljenja postiže bez izolacije. I najveći smo izvoznik cjepiva na svijetu", rekla je Von der Leyen i ukazala na solidarnost koju je EU pokazala s ostatkom svijeta.

"Mi smo jedina regija na svijetu kojoj je pošlo za rukom opskrbiti vlastito stanovništvo, ali i pravedno podijeliti cjepivo s drugima", zaključila je predsjednica Europske komisije.

Ona je najavila kako se u Bruxellesu već razmišlja o budućnosti, o cijepljenju mlađih kao i o naknadnim cijepljenjima protiv koronavirusa.

"Biontech/Pfizer će Europskoj uniji isporučiti još 1,8 milijardi doza cjepiva", rekla je Von der Leyen i istaknula kako se radi o najvećem ugovoru kad je u pitanju isporuka cjepiva.

"To je naše životno osiguranje", dodala je.

Ona je istodobno ukazala i na bolna iskustva s početka procesa cijepljenja u Europi.

"Zaista je bilo bolno gledati kako isporuka cjepiva kasni i da su građani s pravom zbog toga ogorčeni", rekla je Von der Leyen.

Zašto von der Leyen ističe upravo 70 posto? Toliku procijepljenost stanovništva postavio si je i Izrael u veljači ove godine kada se zahuktala tamošnja kampanja masovnog cijepljenja. 70 posto se, odnosno najmanje 70 posto, smatralo se minimumom koji bi trebao biti dovoljan za kolektivni imunitet od covida-19.

Krajem prošle godine Anthony Fauci je za Reuters povećao svoje ranije predviđanje o udjelu stanovništva koje mora biti cijepljeno za tzv. imunitet krda; s ranijih 70 do 75 posto ciljani udjel podignuo je na 90 posto.

Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada