Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je kako je jučer u Blatu organizirana simulacija velikog svadbenog slavlja, te dodala kako podržava takav projekt i inicijativu.
Naglasila je da popuštanje mjera i vraćanje na "staro normalno" ovisi još u mnogim čimbenicima, a ne samo o ovakvim pilot projektima. Istaknula je kako se treba uzeti i u obzir epidemiološku situaciju, te ljudi i dalje trebaju biti oprezni, jer postoje novi sojevi virusa.

Epidemiologinja Nemeth Blažić dodala je da će se mjere popuštati kada epidemiološka situacija bude bolja nego sada.

- Mi sada imamo bolju epidemiološku situaciju, jer postoji trend pada novooboljelih. No, to još uvijek nisu brojke koje bi bile zadovoljavajuće u smislu da bi mjere bile blaže. Još uvijek imamo oko tisuću novooboljelih na dnevnoj bazi, a imamo i dosta hospitaliziranih, kao i umrlih, rekla je. 

Na jučerašnjoj simulaciji svadbe sudionici su bili u strogo kontroliranim uvjetima - cijepljeni su s dvije doze cjepiva, te su imali negativan test na koronavirus unutar 24 sata, a preboljeli su i bolest.

Jučerašnja simulacija svadbenog slavlja organizirana je za 130 sudionika koji su se zabavljali bez maski i distance. Na zabavi se plesalo i pjevalo, uživalo u hrani i piću. Uzvanike su uživo zabavljali i glazbenici. Gotovo kao na pravoj svadbi, samo su nedostajali mladenci. Organizirano je i rezanje torte kao i bacanje buketa. 

Jedan od sudionika jučerašnje svadbe bio je i prof. dr. sc. Damir Eljuga koji je kazao kako je sretan što se druži s ljudima i da sudjeluje u drugom pilot projektu Nacionalnog stožera civilne zaštite i Nezavisne udruge ugostitelja. Poručio je svim građanima da se cijepe, te da se svi što prije vrate u "staro normalno".  

Ostali sudionici kazali su kako im je nedostajalo druženje, te da se nadaju da se stvari polako vraćaju u "normalu". Nakon zabave koja je trajala do ranih jutarnjih sati, svi će sudionici biti testirani za sedam dana.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada