Nova studija pokazala je da više od 99% pacijenata koji su hospitalizirani zbog covida-19 tijekom prva četiri mjeseca 2021. godine nisu u potpunosti cijepljeni. Klinika iz Clevelanda objavila je podatke koji pokazuju da su mRNA cjepiva kompanija Pfizer i Moderna učinkovite više od 96% u sprječavanju infekcije.

Studija je pokazala da su šanse da cijepljena osoba oboli daleko manje u usporedbi s onima koji nisu cijepljeni, pojasnio je liječnik Donald Dumford.

“Povratak prema normalnom životu podrazumijeva da moramo imati što je više moguće imunih osoba, a cjepivo je najbolji način kojim to možemo postići”, rekao je Dumford.

U razdoblju od 1. siječnja do 13. travnja ova je klinika zaprimila 4.300 osoba koje su oboljele od covida. Među njima, njih 99,75% nisu bili u potpunosti cijepljeni, što znači da nisu primili obje doze cjepiva.

Studija je također uključila i 47.000 zaposlenika ove klinike među kojima su neki primili samo jednu dozu cjepiva, neki dvije, a neki niti jednu. Njih 1.991 zarazilo se koronavirusom u nekoliko sljedećih mjeseci. Među njima je bilo čak 99,7% onih koji nisu bili cijepljeni, a samo 0,3% bilo ih je u potpunosti cijepljeno.

Klinika je svoje zaposlenike počela cijepiti još u prosincu prošle godine, no budući su prve pošiljke cjepiva bile ograničene, većina zaposlenika nije primila cjepivo prije početka 2021. godine, prenosi WebMD.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada