Danas je u Splitu održana završna konferencija o unaprjeđenju sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split. Riječ je o projektu vrijednom 68 milijuna kuna.

Od toga iznosa, 50 milijuna kuna je iz EU fondova, dok je iz hrvatskog proračuna osigurano 18 milijuna kuna.

“Te novce smo uložili najbolje moguće, u nekoliko većih projekata, poput uređenja dnevne bolnice onkologije, novog zavoda za traumatologiju i ortopediju, uredili smo našu podružnicu u Zagvozdu, a najveći dio odnosio se na kupnju opreme.

Kupili smo raznu opremu, od operacijskih stolova do ultrazvukova, aspiratora, monitora i ostaloga. Svi naši odjeli, zavodi i klinike su dobili po nešto od te opreme i sve je to jako značajno za njihov kvalitetniji, brži, bolji rad, a naravno za korist naših pacijenata. Ovo je  jedan velikih projekt, uspješno dovršen, moram se zahvaliti svim svojim suradnicama koji su sudjelovali u ovom projektu”, kazao je ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović.

Kako je pojasnio ravnatelj, pacijenti će sada kraće čekati jer je više uređaja dostupno,  dijagnostika će biti preciznija, dok je kvaliteta zdravstvene usluge poboljšana.

“Naš cilj je bio smanjiti broj hospitaliziranih pacijenata, da se oni liječe u dnevnim bolnicama”, kazao je Meštrović.

Opremljeno je 25 dnevnih bolnica i jedan odjel dnevne kirurgije pri Zavodu za traumatologiju i ortopediju. Samo za nabavu medicinske opreme potrošeno je oko 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava, rekao je voditelj Službe za investicije i razvoj EU projekata Ante Sunara.

Broj dnevnih postelja je povećan sa deset na 20, čime je udvostručen kapacitet koji bolnica trenutačno može obraditi.

“Cilj projekta je smanjenje prijema bolesnika na akutne odjele u korist dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija”, pojasnio je Sunara.

Kako je kazao, 2013. godine splitska bolnica imala je 104 tisuće hospitalizacija, a od toga je više od 51 posto bilo dugoročnih. Ovim projektom se taj broj trebao smanjiti za najmanje deset posto. Prošle godine, dakle 2020. godine, od ukupno 124 tisuće hospitaliziranih pacijenata, njih 37 posto je trajno hospitalizirano. To bi značilo da su premašeni ciljevi projekta za sedam posto.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij