hren

Izraelska vojska pojačala je napade na Gazu dok se iz Gaze peti dan zaredom nastavljaju ispaljivati rakete na Izrael. Poginuli i ranjeni broje se u stotinama.
U izraelskim napadima u petak sudjeluju zračne i kopnene snage, priopćeno je iz izraelske vojske.

BBC piše da je došlo do snažnog granatiranja na Gazu u kojem su sudjelovali izraelski brodovi topovnjače, borbeni avioni i helikopteri. U Gazi je ubijeno više od stotinu ljudi, a u Izraelu njih sedmero od početka sukoba u ponedjeljak.

U međuvremenu sukob se proširio i na izraelske ulice pa je predsjednik Reuven Rivlin upozorio na "besmisleni građanski rat". Ministar obrane Benny Gantz naredio je "masovno pojačanje sigurnosnih snaga" za suzbijanje unutarnjih nemira u Izraelu zbog kojih je do sada uhićeno više od 400 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se "vojna operacija protiv palestinskih militanata u Gazi nastaviti koliko god to bude potrebno". "Hamas će platiti visoku cijenu", dodao je.

Hamas poručio da će ih naučiti "grubu lekciju"

Glasnogovornik Hamasa poručio je Izraelu da je ta vojna skupina spremna izraelske vojnike naučiti "grubu lekciju" ako se nastavi s kopnenim napadom.

Od ponedjeljka su ubijena najmanje 103 stanovnika Palestine, uključujući 27-ero djece, više od 580 osoba je ranjeno, priopćeno je iz ministarstva zdravstva u Gazi. Dužnosnici su priopćili da je na tom području poginulo jako puno civila. Izrael pak tvrdi da su većina ubijenih u Gazi bili militanti te da su ubijeni zbog ispaljivanja raketa iz Gaze.

Objavili da su ušli u Gazu pa demantirali

Nešto nakon ponoći vojska je poslala poruku medijima da su trupe u pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

No dva sata kasnije vojska je izdala "objašnjenje" rekavši da u Gazi "nema vojnika", a glasnogovornik vojske pozvao se na "pogrešno shvaćenu internu komunikaciju" kako bi objasnio situaciju.

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre duboko u izraelski teritorij.

Zatočili humanitarku iz Španjolske

Izraelska vojska zatočila je 62-godišnju španjolsku humanitarnu radnicu u Palestini te ju odbija pustiti na slobodu nakon mjesec dana zatočeništva, što je posljednji slučaj u nizu represivnih mjera usmjerenih protiv španjolskih humanitarnih radnika i novinara u Palestini.

Humanitarka Juana Ruíz Sánchez, koja 35 godina živi u Palestini, optužena je za "pripadnost ilegalnoj organizaciji", rekla je njezina odvjetnica španjolskoj javnoj televiziji RTVE. "Izraelski vojni sudac odlučio ju je držati zatvorenu sve do početka suđenja koje bi trebalo početi 2. lipnja", rekla je odvjetnika Gaby Lasky.

"Sudac nije pronašao dokaze krivnje protiv nje, no ipak ju je zadržao u istražnom zatvoru jer su, kako je rekao, optužbe protiv nje ozbiljne. To je uobičajena mjera vojnih sudova u Izraelu protiv Palestinaca na okupiranim područjima", dodala je odvjetnica.

Ruíz Sánchez je koordinatorica palestinske nevladine udruge Odbori za zdravstveni rad (Health Work Committees). Izrael je tu humanitarnu organizaciju optužio da je novac iz europskih fondova usmjerila u aktivnosti Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (FPLP), organizacije koju je Izrael proglasio terorističkom. Ruíz Sánchez optužena je za pripadnost toj "ilegalnoj organizaciji".

Dvadeset naoružanih vojnika upalo joj u kuću

Dvadesetak naoružanih izraelskih vojnika 13. travnja upalo je u njezinu kuću pored Betlehema u 5:45 ujutro te ju odvelo na višesatno ispitivanje.

U pritvoru je bila zadržana tri tjedna bez formalno podignute optužnice. Prethodno je vojska upala i u ured udruge te odvela računovođu.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij