Iako je pandemija već drugu godinu tradicionalnu proslavu svetog Dujma uvelike osiromašila čini se da Splićanke i Splićani nisu ni ove godine propustili napraviti đir splitskom Rivom. Za razliku od prošlogodišnjeg blagdana svetog Duje kada smo bili u potpunom ‘lockdownu’, ovaj put mjere su nešto blaže, pa je centar grada bio prepun ljudi.

Šušur Sudamje i ove godine prolazi bez popularnog zabavnog programa. Očekivano ni tradicionalna procesija povodom svetog Dujma nije se održala, a zabave do kasnih jutarnji sati neće biti.

Teško se mnogi Splićani mire s tim, ali opet gledaju optimistično na cijelu situaciju i priželjkuju bolja vremena.

Žele da se onaj veliki šušur i gužva što prije vrati.

“Nema onog velikog šušura, nema ni zabavnog programa. Žao mi je zbog toga, ali šta je, tu je, dogodine će sigurno biti bolje”, kazao nam je jedan prolaznik koji je predivan svibanjski dan odlučio iskoristi za šetnju Mamontovom i Rivom.

“Tužna sam malo zbog cile situacije. Fali mi prava Sudamja i veliki šušur po gradu. Nekad prije korone nisi moga proć rivom, danas ima ljudi, ali nije kao prije. Jedva čekam da se sve vrati na staro normalno”, kazala nam je jedna starija gospođa.

“Ništa nam neće ovi dan pokvarit”, kratko nam je dobacio jedan mladić.

“Uvik imam isti ritual, bacim đir do Peškarije i odem do Rive. Tako je i ove godine, nikakva korona me neće spriječiti”, nadodao je stariji gospodin u prolazu.

Bilo kako bilo, i ove godine (nažalost) Sudamja prolazi u znaku korone. No, čini se da Splićanima to ne smeta.

Jedno je sigurno, njima ni pandemija ne može oduzeti pozitivan stav i tradiciju koju njeguju cijeli život. I tako će nastaviti, bez obzira na sve. Korona ni ove godine nije uništila duh Sudamje u Splitu.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij