hren

MINISTAR unutarnjih poslova danas je na konferenciji za medije objavio kako se do 15. svibnja produžuju epidemiološke mjere koje se odnose na veća okupljanja, rad trgovina i trgovačkih centara te javni prijevoz.

Promjene na granici

Produžuju se i postojeće mjere na granicama, ali ima nekih izmjena.

"Za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz država EU i schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana. Hoće li testiranje morati raditi, ovisit će o zemljama u koje se vraćaju.

Također, ako su osobe preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti test i ići u karantenu", kazao je Božinović.

"Iako je situacija nešto povoljnija, ne znači da se možemo opustiti niti krenuti s ozbiljnijim popuštanjem", dodao je.

Lokalne mjere

Osim nacionalnih odluka, danas je Stožer donio šest regionalnih odluka.

"Za Zagreb i ŠKŽ produljene su mjere koje su na snazi. Zadar i Brodsko-posavsku također. Imamo i ublažavanje nekih mjera s obzirom na poboljšanje.

Stožer Splitsko-dalmatinske i Dubrovnika je donio odluku da je zabrana prodaje alkohola od 22 sata, ne do 20. Radno vrijeme ugostitelja može biti do 22 sata, a ne do 20 sati", rekao je Božinović. 

Nema ni ograničenja za škole stranih jezika, kazao je.

Ukidaju se posebne mjere za Metković, Ploče i Opuzen.

Ukidaju se postrožene mjere u PGŽ

Zbog znatnog smanjenja dnevnog broja novooboljelih od Covid infekcije u Primorsko-goranskoj županiji, Stožer civilne zaštite PGŽ je u petak odlučio da se ukidaju postrožene epidemiološke mjere, koje su bile na snazi u ovoj županiji.

Načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac na konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci je istaknuo da je i broj oboljelih od Covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u stalnom padu, što je bio jedna od razloga za ukidanje strožih mjera.

To znači da od 2. svibnja terase ugostiteljskih objekata i trgovina u županiji mogu raditi do 22 sata, umjesto kao do sad, do 19 sati. Otvaraju se teretane, kazališta i kina a moguće je dolaziti u posjet u domovima za starije osobe bez PCR testa.

Odlučeno je da se svi učenici razredne nastave odnosno od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u županiji, vrate na nastavu. Učenici starijih razreda osnovnih škola ostaju još tjedan dana na online nastavi. U škole se vraćaju i maturanti, srednjoškolci na stručnoj praksi i individualnoj nastavi.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij