hren

SMANJENJE TROŠKOVA
Ministrica Brnjac posjetila je Dubrovnik jer je ondje započelo cijepljenje turističkih djelatnika, a potpisani su i ugovori kojima Ministarstvo sufinancira 10 dodatnih medicinskih timova

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac najavila je u jučer u Dubrovniku izmjenu pravilnika o boravišnoj pristojbi, čime će se ona već od 1. svibnja smanjiti s obzirom na tešku situaciju u turizmu zbog pandemije koronavirusa. Ministarstvo je tako poslalo upite svim regionalnim turističkim zajednicama o tome koliko je potrebno sniziti boravišnu pristojbu te će se temeljem njihovih očitovanja definirati kolika će ona biti.

Već je ranije najavljeno kako će se izmjenama pravilnika smanjiti paušalna boravišna pristojba, kao i članarina, i to za 50 posto. Nautičarima se, pak, paušal smanjuje za 20 posto. Paušalni iznos boravišne pristojbe u pravilu plaćaju privatni iznajmljivači, i to u tri rate, počevši sa srpnjem.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala nam je kako je županijski TZ pribavio sva očitovanja s lokalne razine o smanjenju boravišne pristojbe. Tako su smanjenje predložili Rijeka i to u glavnoj sezoni sa 12 na 10 kuna, a izvan sezone s 10 na 7 kuna, Čavle su za cijelu godinu predložile smanjenje s 10 na 8 kuna, Cres u glavnoj sezoni s 10 na 8 kuna, a izvan sezone s 8 na 6,4 kune, dok je Lopar predložio smanjenje s 10 na 8 kuna u glavnoj sezoni, a sa 7 na 5 kuna izvan sezone. Drugi su ostali pri definiranim vrijednostima.

Medicinski timovi

Za sada se još ne zna na koji način će se definirati to smanjenje, odnosno koliko će ono u konačnici biti. To će Ministarstvo definirati pravilnikom.

Visinu boravišne, odnosno po novom turističke pristojbe, definira Županijska skupština i to krajem svake godine, dakle, definirana je lani u prosincu za ovu godinu, prema onome što je traženo na terenu.

Ministrica Brnjac posjetila je Dubrovnik jer je ondje započelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika, a potpisani su i ugovori kojima Ministarstvo sufinancira 10 dodatnih timova medicinske pomoći i u ovoj je godini za tu namjenu osiguralo ukupno 1,5 milijuna kuna.

– Županijama s najvećim udjelom broja turista i noćenja dodjeljuju se sredstva za plaće liječnika, medicinske sestre i tehničara, lijekova i sanitetskog materijala za razdoblje od lipnja do rujna. Ugovorima omogućavamo adekvatnu medicinsku pomoć i osiguravamo dodatne punktove za testiranja. Želimo dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju, poručila je Brnjac.
Po podacima Ministarstva, od 2016. do 2021. godine za sufinanciranje dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljeno je 707 tisuća kuna.

Brnjac je naglasila kako je cijepljenje turističkih djelatnika izrazito važna poruka turističkog sektora prema gostima koji će ove godine doći u Hrvatsku.

Prioritetne skupine

– S najvećom ozbiljnošću pripremamo uvjete za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Potičem i pozivam turističke djelatnike na cijepljenje, naime, od 1. svibnja stiže nam 230 tisuća doza cjepiva tjedno, količine cjepiva bit će dostatne da se optimalno pripremimo za sezonu, poručila je resorna ministrica.

Nakon Dubrovnika, započinje cijepljenje turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama, a točan redoslijed prioritetnog cijepljenja po županijama odredit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ministarstvo turizma i sporta planira organizaciju cijepljenja i za sezonske radnike, ukoliko bude potrebe, kao i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama. Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine. U prvoj su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu u zatvorenim prostorima, ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta, dok su u drugoj prioritetnoj skupini zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.

Testovi za turiste

U Ministarstvu su također istaknuli kako je, osim prioritetnog cijepljenja za turističke djelatnike, u tijeku i postavljanje dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, a planiraju sufinancirati i antigenske testove za turiste. Za potrebe subvencioniranja antigenskog testiranja turista Ministarstvo je na svojim stavkama osiguralo oko 20 milijuna kuna, što će se preusmjeriti na Robne zalihe koje provode natječaj.

Foto: Vedran Sitnica
Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij