hren

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel zatražio je od vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da odrede prioritetne skupine radnika za cijepljenje protiv koronavirusa.

Novosel je na konferenciji za novinare poručio da je neprihvatljivo odgovornost za cijepljenje svaljivati na građane uz poruku - ako ćete se sada cijepiti, možda krajem lipnja nećete morati nositi maske.

"Bez dobrog i kvalitetnog plana cijepljenja definitivno nećemo uspjeti u onome što bi svi željeli - da pandemija nestane", rekao je.

"Krajem godine smo inzistirali na vođenju evidencije zaraženih po sektorima i radnim mjestima. Potom smo slali dopise Stožeru civilne zaštite i vladi RH o potrebi određivanja prioritetnih skupina. To smo tražili kako bi sada, kada ima dovoljno cjepiva, mogli napraviti kvalitetnu dinamiku cijepljenja. Nije nam prihvatljivo da se sva odgovornost svaljuje na građane, a da se pritom ništa ne čini kako bi se bolje organiziralo cijepljenje. Ne molimo više za razgovore sa Stožerom, ali inzistiramo na određivanju prioritetnih skupina građana i radnika za cijepljenje i dobrom i transparentnom planu cijepljenja", rekao je Mladen Novosel.

Među širiteljima zaraze su radnici koji su svakodnevno u izravnom kontaktu s drugim ljudima (npr. vozači u javnom prijevozu, trgovci, zaposleni u odgojnim i obrazovnim ustanovama i sl). "Svim radnicima koji su najviše izloženi treba omogućiti prioritetno cijepljenje", naglasio je Novosel.

Budući da mnogi radnici imaju problema s tim kako otići s posla na cijepljenje, ali i s nuspojavama, SSSH traži da se radnicima koji se cijepe omoguće minimalno jedan do dva slobodna dana, što bi poslodavcu trebali subvencionirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Alarmantno stanje u predškolskom sustavu

Na alarmantno stanje u predškolskom sustavu upozorila je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić rekavši da im je izuzetno teško provoditi odgojno-obrazovni rad zbog velikog broja djece u grupama i premalog broja odgajatelja i pomoćno-tehničkog osoblja jer je velik broj njih u samoizolaciji ili su oboljeli od koronavirusa.

Također, upozorila je da ne postoji dječji vrtić u zemlji u kojem nije bio zaražen veći postotak radnika ili je zbog toga bio zatvoren. Žilić kaže da je više od 80 posto sindikalnih članova izrazilo želju za cijepljenjem. 

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak založio se za što hitnije cijepljenje oko 10.000 vozača u javnom prijevozu jer su među najizloženijima zarazi.

Za što hitnije cijepljenje pomoraca založio se i Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske rekavši kako su mnoge zemlje već pokrenule njihovo cijepljenje.

"Ako se naši pomorci ne cijepe, njihova radna mjesta bi mogli zauzeti drugi jer mnoge kompanije traže i potvrdu o cijepljenju", upozorio je Perić.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij