hren

Zbog trećeg vala koronavirusa bolnice su prisiljene odgoditi operacije i kontrolne preglede. No, hitni slučajevi i onkološki bolesnici na vrijeme će dobiti terapiju koja im je potrebna.
Bolnice ponovno odgađaju operacije, kontrolne preglede i sve ono što nije hitno ili onkološki zahtjevno. Pritisak COVID bolesnika na njih je sve veći, a to znači manje anesteziologa za ostale pacijente.

Karlovačka bolnica ukinula je hladni pogon i smanjila broj operacija. Sličan potez i u Osijeku.

''Mi ovih dana imamo rapidan rast bolesnika, mi imamo dnevno između 10 i 20 novoprimljenih teških bolesnika'', objašnjava zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, Krunoslav Šego.

Anesteziolozi se preusmjeravaju COVID pacijentima, pa je operacijski program reduciran za 36 posto, no to usporavanje neće zahvatiti onkološke i hitne bolesnike, uvjerava Šego.

Uz Karlovac i Osijek pritisak raste i na Dubravu gdje na ispomoć stižu liječnici drugih zagrebačkih bolnica. Split unatrag tri tjedna odgađa operacije poput kukova i koljena, a stanje je ozbiljno i u Zadru i Rijeci.

''Procjena naših kirurga i anesteziologa je da je cjelovit operativni program smanjen zapravo na 60 posto'', govori Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Odgođene su kontrole, dok je u Zadru 10 posto manje ambulantnih pregleda.

''Ovaj tren su u funkciji tri Covid odjela i COVID JIL, u pripremi imamo i novi COVID odjel ako bude potrebno, organizacija rada normalno u bolnici normalno da će malo patiti'', otkriva Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar.

Sve to osjete i pacijenti.

''Za ultrazvuk sam naručena tek u devetom mjesecu, osjećamo se malo zakinuto, jel' do devetog mjeseca mogu tri puta umrijet i oživit'', komentira Milena Đurđević Markoš, pacijentica.

Udruge za zaštitu pacijenata ograničenja u bolnicama ne odobravaju. Pandemija je, kažu, smanjila zdravstvenu zaštitu.

''Sada izgleda kao da postoji diskriminacija prema bolestima. COVID-19 nije jedina bolest od koje ljudi umiru. Imali smo čak 110 tisuća smanjenih broja pregleda i zahvata'', komentira Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata. 

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij