hren

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja prikupilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja. U prosjeku se ne želi cijepiti čak 64 posto zaposlenika i nastavnika.

Najveći interes za cijepljenje je u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se cijepiti želi 45.66 posto zaposlenika, a najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16.91 posto. U Gradu Zagrebu se cijepiti želi 40.65 posto zaposlenih u školama. U niti jednoj županiji broj zaposlenih koji se žele cijepiti ne prelazi 50 posto.

"Ukupno je obrazac s djelatnicima ispunilo 1228 škola (od 1365), od preostalih 137 škola, 39 škola otpada na Međimursku županiju gdje je već provedeno cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika", napominju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cijepljenje se već provodi i u Primorsko-goranskoj županiji. Ministarstvo napominje i kako su odgojno-obrazovni djelatnici sredinom ožujka već imali organizirano cijepljenje i u Sisačko-moslavačkoj županiji, tako da je ondje već cijepljen dio djelatnika.

Sindikat učitelja: Tražimo da učitelji biraju cjepivo, puno se žena boji jednog cjepiva

Ana Tuškan, tajnica Sindikata učitelja, govorila je jučer za N1 o povratku djece u školske klupe i cijepljenju nastavnika.

Rekla je da su reakcije učitelja različite, ovisno o županijama i donesenim odlukama.

"60 posto učenika je u školskim klupama pa je velik dio učitelja i roditelja zabrinut. Svakodnevno čujemo da se brojke povećavaju. Bolje bi bilo da se odluke donose više po struci", rekla je Tuškan.

Kao velik problem ističe mali broj testiranja i asimptomatske slučajeve.

"Velik problem je da se sve prelama preko leđa učitelja. Imamo suprotstavljena mišljenja, a učitelji i zaposlenici ne donose mjere, oni će ih provoditi", dodala je.

"I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema"

Prokomentirala je izjavu ministra Fuchsa da su djeca širitelji, ali ne superširitelji.

"I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema. Takve priče ne doprinose rješavanju problema. Trebamo se ugledati na zemlje koje su uvele komplete samotestiranja, postoji i praksa cijepljenja roditelja čija djeca imaju kronična oboljenja."

Kaže da je izjava da se u 24 sata može prijeći na drugi model problematična jer ni učitelji ni zaposleni nisu roboti.

"Odluke se više-manje donose političkim putem i ne treba čuditi nepovjerenje na terenu", rekla je Tuškan.

Sutra će, kaže, imati konkretne podatke o interesu za cijepljenje nastavnog i nenastavnog osoblja.

"Interes postoji, ali velik broj žena ima strahove prema jednom cjepivu. Željeli bismo da se zaposlenicima ponudi mogućnost izbora cjepiva, ipak je u sustavu 86 posto žena. Problem je i što su prioritetnu skupinu podijelili na dvije podgrupe, očito je da cjepiva nema dovoljno. Svi zaposlenici jednako su važni", istaknula je.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij