Udruga tjelesnih invalida TOMS u suradnji s partnerima,Institutom za razvoj tržišta rada iz Zagreba,pri kraju je provedbe projekta Edukacijom do aktivacije na tržištu rada UP.02.1.1.06.0087.

Navedeni projekt odobren je u okviru natječaja Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. Riječ je o operativnom programu u potpunosti financiranom iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  u iznosu od 930.547,51 kuna.  Cilj projekta je povećati zapošljivost i smanjiti socijalnu isključenost korisnika u nepovoljnom socioekonomskom položaju u razdoblju od 18 mjeseci na području Grada Trogira, općina Marine, Segeta i Okruga kroz prilagođene programe podrške i obrazovanja.

Kriterij uključenja korisnika odnosio se, prvenstveno, na uključenje primatelja zajamčene minimalne naknade, ali i ostalih pojedinaca u nepovoljnom položaju kao što su: dugotrajno nezaposlene osobe, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti te mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U okviru projekta, uključeno je 29 korisnika od čega je 23 primatelja zajamčene minimalne naknade, jedna osoba s invaliditetom te pet dugotrajno nezaposlenih osoba.

Aktivnosti u koje su se korisnici mogli uključiti su Individualno karijerno savjetovanje (provedeno u suradnji s partnerima- Institutom za razvoj tržišta rada), provedba programa obrazovanja (provedeno u suradnji s Pučkim otvorenim učilištemTrogir te Učilištem Virtus), Radionice mekih i transverzalnih vještina, Socijalno mentorstvo te Klub za zapošljavanje. Petnaest korisnika je uspješno završilo obrazovanje u zanimanjima njegovatelj, gerontodomaćin, pomoćnik u nastavi, voditelj OPG-a, samostalni računovođa, sobar, recepcioner te priprematelj pizza te na taj način osiguralo izlazak na tržište rada i ravnopravniji položaj u društvu.

Osim navedenih aktivnosti, održana je Edukacija socijalnog mentorstva za trinaest stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina te im je omogućeno provođenje usluge socijalnog mentorstva i prijenos znanja na ostale stručnjake u lokalnoj sredini. (socijalni radnici CZSS Kaštela i Trogir, socijalna radnica Općine Seget te djelatnici Udruge TOMS) Uz to, održana su i četiri radna sastanka Mreže podrške s predstojnicima okolnih gradova i općina, socijalnim radnicima CZSS te djelatnicima HZZ-a kako bi se utvrdilo stanje u lokalnoj zajednici, informiralo korisnike te analizirale projektne aktivnosti i njihov učinak na korisnike, a samim time i ostvarila svrha projekta.

 

Foto: TOMS                                                                                                                                       


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada