hren

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.698 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2.003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, priopćio je Nacionalni stožer koji je u petak održao i konferenciju za novinare.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a potvrdio je kako na tjednoj razini imamo rast zaraženih od 32 posto. 'Najniža incidencija je Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj županiji. U cijeloj EU Hrvatska zauzima 21 mjesto, samo šest zemalja ima veću stopu zaraženosti od Hrvatske. Po smrtnosti smo 17. u EU. Današnji udio je 29,2 posto pozitivnih u testiranju.', rekao je.

Capak je rekao kako od četvrtog tjedna travnja Pfizer u Hrvatsku dostavlja 95.000 doza, u svibnju 173.000 doza i u lipnju još 200.000 doza tog cjepiva. Sveukupno, Hrvatska bi do lipnja trebala dobiti nešto više od milijun doza Pfizera.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako ga veseli sve što je Capak naveo jer stalno traje borba za što veće količine cjepiva. 'Možete biti sigurni da će biti dosta cjepiva za sve one koji se žele cijepiti', rekao je Beroš.

Dodao je i kako je postignut dogovor s veledrogerijama oko rješavanja duga. 'Dio duga je otplaćen, dogovorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli', rekao je ministar zdravstva.

Alemka Markotić rekla je da je na Znanstvenoj platformi Europske Komisije jučer zaključeno da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi i da više ne treba raditi sekvencioniranje da bi se to dokazalo.

'Južnoafrička varijanta je na oko pet posto, a brazilska, koja bi mogla ugrožavati cijepljenje' je pod kontrolom na oko pet posto. Najviše brazilske varijante ima u Italiji, što je za nas važno. Sve zemlje EU bilježe značajno mlađi pobol među osobama starijim od 80 godina, što se veže s nižom smrtnošću u trećem valu', rekla je.

'Kapaciteti u bolnicama su puni, Zarazna je puna, zaraženi imaju između 40 i 65 godina. Zabrinjava što osobe od 25 do 40 godina imaju teške upale pluća, jedna mlađa osoba je završila na ECMO-u. Mlađi moraju misliti na to da mogu razviti teške oblike bolesti, pogotovo ako su pretili ili imaju komorbiditete', poručila je i dodala: Kod korone nema nedodirljivih!

Šef Stožera Davor Božinović podsjetio je da je jučer donesen produžetak mjera na nacionalnoj razini u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili su mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima.

'Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati', naveo je Božinović.

Upitan kako je moguće da se netko tko ima osam godina prijavi na platformu Cijepi.se i je li bilo pogodovanja, Beroš je odvratio kako pogodovanja nije bilo.

Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni i po zakonima. Teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces', rekao je Beroš i dodao da u cijelom procesu nije bilo pogodovanja tvrtki Cuspis.

Upitan o nesuglasjima s ministrom financija Zdravkom Marićem, Beroš kaže da se niti u jednom trenutku nije osjetio prozvanim niti ima dojam da su u nesuglasicama. 'Ako se reforma zdravstva ne provede za to će biti odgovoran ministar, a ne premijer. Na više bi se kolosijeka osjećao krivim ako reforma ne započne. Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe koje je potrebno iskomunicirati na nivou Vlade. Ja mogu samo zahvaliti ministru Mariću, ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ako ne dođe do reformi, ja ću biti isključivo kriv', navodi Beroš.

Na pitanje u kakvom je odnosu s vlasnikom Cuspisa, Vinkom Kojundžićem rekao je da je s njim u istim odnosima kao i s brojnim drugim dobavljačima ministarstva. O tome hoće li se u Hrvatskoj odobriti cjepivo Sputnjik V, i hoće li biti uvršteno u 'covid-putovnice', Capak je rekao kako će zemlje članice EU-a samostalno donositi odluke hoće li prihvatiti cjepivo iz trećih zemalja.

Božinović je na kraju pressice pred 'sezonu' sakramenta krizme i prve pričesti, poručio kako su privatna okupljanja s razlogom ograničena i apelira da se proslave istih održavaju u krugu najuže obitelji i osoba i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij