hren

Nakon dvomjesečne pauze u četvrtak se sastao Znanstveni savjet Vlade RH raspravljajući o epidemiji koronavirusa.
Posljednja sjednica Znanstvenog savjeta Vlade održana je 10. veljače.

Nakon sjednice koja je započela u 10.30 izjavu je dao Davor Božinović, šef nacionalnog Stožera civilne zaštite.

'To je bio sadržajan i konstruktivan sastanak. Ukazalo se na ozbiljnost situacije s Covidom u Europi i Hrvatskoj', kazao je Božinović.

'Što se tiče Hrvatske, danas je istek mjera na nacionalnoj razini i produžit ćemo ih', kazao je i dodao da su članovi savjeta pohvalili lokalni pristup problemu.

Kaže da u nekoliko županija imamo vrlo stroge mjere. 'Strože mjere na nacionalnoj razini su isključene. Imamo županije koje imaju nižu incidenciju. Nema puno logike donositi nacionalne mjere', kazao je Božinović.

Što se tiče cijepljenja, dobro je, kaže, da je premijer osigurao 740.000 doza Pfizera. 'Mislim da broj cjepiva više neće biti upitan', kazao je.

Na pitanje je li se raspravljalo o nastavi u školama, kazao je da nema informaciju je li zagrebački Stožer tražio povratak učenika u klupe. 'Neki epidemiolozi smatraju da je primjena modela C opravdana i mi to smatramo. O tome odluku donosi posebno povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti. Nema puno razloga da se to mijenja jer nam brojevi ne padaju, već rastu, pa i u odnosu na trenutak u kojem se odlučilo da se ide s modelom C', pojasnio je.

'Ako brojevi rastu, nije logično da se kreće u popuštanje', dodao je.

'Kada govorimo o brojevima i tzv. semaforima, oni su kod onih zemalja koje su ih primjenjivale doveli do toga da su sami sebi vezali ruke... Mi nećemo primijeniti taj model', potvrdio je.

Kaže da je nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece problem koji postoji na europskoj razini. 'Nadam se da će, kako vrijeme bude prolazilo, i ta skepsa biti manja. Prema podacima HALMED-a i HZJZ-a, nemamo takva iskustva na koja se referiraju druge zemlje', poručio je.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij