hren

Rusija je izjavila u srijedu da njezino glavno cjepivo protiv covida-19, Sputnik V, čija je proizvodnja počela je u beogradskom institutu Torlak, ne izaziva rijedak tip krvnih ugrušaka koji su zabilježeni nakon korištenja druga dva cjepiva koncipirana istom tehnologijom. "Potpuna analiza neželjenih učinaka tijekom kliničkih testiranja i tijekom masovnog cijepljenja Sputnikom V je pokazala da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze", naveo je istraživački institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo.

Za cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona se trenutačno sumnja da su izazvali više desetaka slučajeva tih vrlo rijetkih krvnih ugrušaka, od kojih su neki završili smrću, pa su vlasti nekoliko zemalja ograničile njihovu upotrebu.

Ta dva cjepiva i Sputnjik V koriste istu tehnologiju proizvodnje.

Međutim, institut Gamaleja je naglasio da su sva vektorska cjepiva "različita i ne mogu se izravno uspoređivati".

Prema tom izvoru, Sputnik V je uvelike različit "u strukturi i tehnologiji proizvodnje" od cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona.

Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V počela je u beogradskom institutu Torlak, a ono bi se u doglednoj budućnosti moglo izvoziti i u države u regiji, javili su u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje ruskog RDIF-a.

"Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji u skladu je s najstrožim standardima", priopćili su iz Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF).

"RDIF i Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak udružuju snage kako bi svijetu donijeli više cjepiva Sputnik V", objavila je ruska strana na svom službenom Twitteru.

Toj se objavi pridružio i srbijanski ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović najavljujući punu proizvodnju od 20. svibnja.

Popović je naveo kako je danas "u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generijum" u Torlaku "obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza" cjepiva Sputnik V.

"Od 20. svibnja kreće proizvodnja", istaknuo je Popović na Twitteru.

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm koji je, s dosad isporučenih 2,5 milijuna doza, najzastupljeniji u procesu imunizacije.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar izjavio je u utorak za Radioteleviziju Srbije kako zemlja teži k tome da u sljedeća dva mjeseca dosegne 3,5 milijuna cijepljenih, što, po njegovoj ocjeni, donosi optimizam da se epidemiološka situacija može imati "pod većom kontrolom".

Srbija je u srijedu prijavila još 38 smrtnih ishoda covida-19, ukupno 5846 od početka epidemije, te dodatnih 3154 slučaja zaraze, što je 651.899 od 6. ožujka prošle godine kada je registriran prvi slučaj infekcije.

Covid odjeli srbijanskih bolnica i dalje trpe veliki pritisak, a u srijedu je na liječenju ukupno 7511 pacijenata, od kojih je 247 na respiratoru.

Stopa smrtnosti, koja je na vrhuncu trećeg vala bila iznad jedan posto, sada iznosi 0,9 posto.

Izvor: Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij