Na današnjoj sjednici Vlada je raspisala izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne i regionalne samouprave, a izbori će se provesti u nedjelju, 16. svibnja 2021. godine.
Novim izborima prestaju trenutni mandati u jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave.

– Posljednji redovni izbori održani su 2017. godine, a idući izbori trebali bi se održati 16. svibnja, stoga smo raspisali odluku o održavanju izbora. Raspisivanjem tih odluka prestaje dužnost svim dužnosnicima. Današnje odluke u svezi izbora, stupaju na snagu 15. travnja – kazao je ma današnjoj sjednici ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.

Visinu naknade utvrđuje Vlada, a isplaćuje se iz lokalnog proračuna u roku od 15 dana od dana objave izvješća DIP-a o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.
Pravo na naknadu na izborima za predstavnička tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno jednu do maksimalno deset tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u lokalnoj jedinici..


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij