hren

NEOVISNI američki institut za metriku i procjene u zdravstvu na Sveučilištu Washington (IHME), koji svoje procjene bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je danas nove procjene kretanja epidemije koronavirusa u pojedinim zemljama. 

Predviđaju da je Hrvatska već prošla vrhunac u broju slučajeva, a u hospitalizacijama slijedi za 10-ak dana. Prema njima, do 1. kolovoza će umrijeti 8477 osoba

Svoju su prognozu objavili i za Hrvatsku, a ako su u pravu, Hrvatska je već prošla vrhunac trećeg vala u broju novih slučajeva koronavirusa, no još nam predstoji vrhunac u hospitalizacijama koji bi, prema IHME-u, trebao biti za desetak dana. Dnevnih smrti trebali bismo, pak, najviše imati u prvim danima svibnja. IHME prognozira da će u Hrvatskoj do 1. kolovoza od posljedica koronavirusa umrijeti ukupno 8477 osoba.

Na početku treba naglasiti da je ovaj američki institut jednom ozbiljno pogriješio u procjeni smrtnih slučajeva u Hrvatskoj. Naime, prošle su godine u lipnju objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predvidjeli da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtva od korone.

Nakon toga im procjene više nisu imale velike pogreške, uz napomenu da su u jesenskom valu predvidjeli veći broj dnevnih slučajeva od doista potvrđenih u Hrvatskoj te da su vrhunac broja novih slučajeva predvidjeli za 19. studeni, a stvarni je vrhunac bio 10. prosinca. Tada je zabilježeno 4620 slučajeva, a IHME je za vrhunac jesenskog vala prognozirao iznad 6300 slučajeva u danu. 

Ovdje međutim treba napomenuti i da testiranje u Hrvatskoj nije na jako visokoj razni i da broj obavljenih testova oscilira iz dana u dan. 

Prema IHME-u, Hrvatska je vrhunac trećeg vala epidemije prošla 8. travnja

Prijeđimo na trenutne procjene američkog instituta.

Prema njima, Hrvatska je vrhunac trećeg vala epidemije prošla 8. travnja. Tada smo, podsjetimo, imali 3217 slučajeva. IHME je kao srednji scenarij (objavljuju i bolji i lošiji scenarij) prognozirao više od 5000 slučajeva. 

Naravno, moguće je da će u stvarnosti vrhunac epidemije kasniti u odnosu na procjene IHME-a, baš kao u prvom valu. 

No ako su njihove prognoze i vremenski točne, broj novozaraženih u Hrvatskoj, ili barem udio novozaraženih među testiranima, upravo zbog nekonzistentnosti s testiranjima, trebao bi kontinuirano padati. 

 

U lipnju bismo trebali imati tek nekoliko stotina slučajeva dnevno

Hrvatska bi, prema IHME-u u prvoj polovici svibnja trebala pasti ispod 1000 novih slučajeva dnevno, no kako su prognozirane brojke američkog instituta u pravilu veće od onih koje na kraju budu potvrđene u Hrvatskoj, moguće je da padnemo ispod 1000 službeno potvrđenih slučajeva i ranije. 

U lipnju bismo prema ovim prognozama trebali imati tek nekoliko stotina slučajeva dnevno, a 1. srpnja bismo, po srednjoj procjeni, trebali imati 69 slučaja dnevno. Do 1. kolovoza taj bi se broj trebao prepoloviti.

Vrhunac opterećenosti bolnica 22. travnja, a broja umrlih u prvim danima svibnja

Što se hospitalizacija tiče, ovdje nas vrhunac trećeg vala tek čeka. 

Prema procjenama IHME-a, vrhunac opterećenosti bolnica trebao bi biti 22. travnja. Međutim, 1. srpnja u bolnici se, kako navode, neće liječiti više od 128 osoba.

 

Što se tiče broja umrlih, ovdje američki institut očekuje vrhunac 2. svibnja, kada očekuje oko 60 umrlih dnevno. Broj umrlih tada bi, prema njihovim prognozama, trebao početi rapidno padati, a za desetak dana bi se prepolovio.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij