hren

Sabor je podržao izmjene Zakona o lokalnim izborima - uvjeti za kandidiranje već na izborima u svibnju postaju stroži. Neće se moći kandidirati pravomoćno osuđeni na kaznu zatvora od šest ili više mjeseci, a slično vrijedi i za prestanak mandata lokalnih dužnosnika. Iako je oporba negodovala što se zakon mijenja mjesec dana prije izbora - donesen je gotovo jednoglasno.

- Kad se suci druže s onima protiv kojih su vodili postupke, ja ne znam koliko će ovo biti pravedan zakon. Netko tko ne bude imao političku moć, utjecaj i novac možda neće biti osuđen pa će se moći kandidirati na izborima, rekao je Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta).

Izmjene zakona još su jedan HDZ-ov trik pred lokalne izbore, smatra Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a).

- Štitimo javni moral time što ćemo osuđenim pojedincima kojima je izrečena kazna od 6 mjeseci zatvora onemogućiti sudjelovanje na izborima, a istovremeno nismo predvidjeli istu mogućnost koja će osuđenim političkim strankama za koruptivna kaznena djela onemogućiti tu istu stvar, rekla je.

Slaže se i Arsen Bauk (Klub zastupnika SDP-a), koji je podnio i amandman, jer, kaže, ako se pooštravaju kriteriji za pojedince, trebaju se pooštriti i za stranke.

- Ako se radi o HDZ-u, oni uvijek mogu reći: "To nije radio ovaj HDZ". To se nas ne tiče i mi tražimo ponovno povjerenje, ali mislim da bi, nakon što se dobije presuda, onaj tko je dobio trebao tražiti ponovno povjerenje građana jer ih je očito prevario u kampanji govoreći da nije kriv, jer je sud potvrdio da jest, rekao je Bauk.

Oporba je zamjerala i to što se zakon mijenja neposredno prije izbora. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u tome ne vidi problem.

- Da smo u pravu, najbolje pokazuje činjenica da je zakon gotovo jednoglasno donesen. Prema tome, mislim da je svrha zbog kojeg se zakon donio nadilazi datum kad je sama izmjena donesena, rekao je Branko Bačić.

Nakon izmjena Zakona o lokalnim izborima Vlada bi ih trebala raspisati na sjednici sljedeći tjedan.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij