hren

6,5 MILIJARDI KUNA DUGA
Prijeti nam nestašica lijekova. Dogovora Vlade i veledrogerija oko podmirenja duga i dalje nema. Dok ministri zdravstva i financija najavljuju reforme i rješenje problema, a premijer češljanje računa - od veledrogerija doznajemo: već idućeg tjedna neke će bolnice dobiti i 70 posto manje lijekova.

Dug od 6 i pol miljardi kuna i dalje je tu. Dogovora nema. Odlučeno je tek da će se idući sastanak održati za 10 dana.

''Sa zalihama koje imamo i koje se nalaze u ljekarnama teško je reći koji pacijenti i kada će ostati bez lijekova. Zalihe su ograničene'', rekla je Diana Percač iz Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Dio veledrogerija već je obustavio isporuku lijekova za bolnice koje najviše kasne s plaćanjem. Dok iz Vlade uvjeravaju kako uplaćenih 980 milijuna kuna prošli tjedan ukazuje na rješavanje problema, veledrogerije tvrde da to nisu nikakva nova sredstva.

Može li Vlada jamčiti da do sanacije duga nitko neće ostati bez lijeka? Umjesto snažne potvrde stiže najava reforme.

''Prioritet ove Vlade je osigurati lijek pacijentu u trenutku kad mu je on potreban. S time da ćemo mi ustrajat na reformama koje su potrebne na hrvatskom zdravstvenom sustavu'', izjavio je ministar zdravstva, Vili Beroš.

Ministar financija, Zdravko Marić, poručio je da je jasno koliko je potrebna temeljitija reforma zdravstvenog sustava, ''ne samo na prihodovnoj strani s kojom smo se u pravilu bavili proteklih godina, nego i na rashodovnoj strani''.

Provjeravat će se i računi bolnica, a rezanja liste lijekova, tvrde u Vladi, neće biti, već će se trošiti racionalnije. Pacijenti su sumnjičavi.

''Naravno da građani i pacijenti znaju da lijekovi i liječenje koštaju, ali su oni ti koji sufinanciraju u zdravstvo svojim davanjima i osiguranju i samim time oni imaju pravo na jedan bolji zdravstveni sustav koji je puno moderniji i transparentniji od ovoga današnjega'', objasnio je Josip Perić iz Udruge za zaštitu prava pacijenata.

Problemi s dugovima prema veledrogerijama nisu novost, baš kao ni najavljivanje reforme svaki put kad prijeti nestašica lijekova. No, dugovi galopirajuće rastu, a kako doznajemo, u idućih 10-ak dana bolnice bi mogle primiti tek 20 do 30 posto potrebnih lijekova.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij