SIGURAN BORAVAK U HRVATSKOJ
Nacionalna oznaka Safe Stay in Croatia dodjeljuje se poslovnim subjektima u turizmu i ostalima koji su dio lanca putovanja, a jamče poštovanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na opatijskoj rivijeri bit će tijekom uskrsnih blagdana otvoreno 29 hotela, a na Kvarneru njih sedamdesetak, javili su jučer iz Turističke zajednice Kvarnera. Direktorica Irena Peršić Živadinov navodi da će na riječkom području biti otvoreno sedam hotela, na crikveničko-vinodolskoj rivijeri šest, na otoku Krku 11, a osam hotela na otocima cresko-lošinjskog arhipelaga. Tri hotela bit će otvorena na otoku Rabu, a sedam na području Gorskog kotara.

Oznaku Safe Stay in Croatia ima već značajan broj hotela i gotovo 2000 objekata raznih kategorija je već dio tog nacionalnog sustava.

Nacionalna oznaka Safe Stay in Croatia dodjeljuje se poslovnim subjektima u turizmu i ostalima koji su dio lanca putovanja, a jamče poštovanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Opatiji oznaku Safe Stay in Croatia imaju 22 hotela koja će biti otvorena za ove uskrsne blagdane. Grad je ukrašen uskrsnim pisanicama, čestitkama na više jezika u parkovima i uz lungomare. Najveća pisanica postavljena je ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer«, a izrađena je od maslinovih grančica i drugih prirodnih materijala.

Obrada zahtjeva u 24 sata

Trenutno se obrada zahtjeva za dodjelu oznake obavlja u manje od 24 sata od zaprimanja prijave. Da bi se prijava obradila potrebno je svaki zahtjev provjeriti u nadležnom sustavu kao što su e-visitor, obrtni registar i slično, kažu u resornom Ministarstvu. U travnju će se radionice, na kojima se projekt predstavlja inozemnim partnerima, turoperatorima, agentima, medijima, održati na tržištu Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Skandinavije i Češke, kažu u HTZ-u. U svakom slučaju, što veći krug uključenih, odnosno masovnost, ukazat će i gostima na širinu odgovornosti domaćina u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj trenutno, uoči Uskrsa, boravi više od 22 tisuće turista, od kojih je oko 17 tisuća stranih, a iako se očekuje da će tijekom uskrsnih blagdana te brojke dodatno rasti, zbog svih se okolnosti ne očekuje razina turističkog prometa iz pretpandemijskih razdoblja, ističu u HTZ-u.

Turistički promet u Hrvatskoj ostvaruje su u više od 310 hotelskih objekata i 60 kampova te najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sigurnost preduvjet

Sigurnost je ove godine preduvjet za putovanja broj jedan. Praktički sve turističke zemlje sigurnost stavljaju i u svoje marketinške slogane, no ona ne smije biti samo slogan. Hrvatska je po pitanju sigurnosti i protokola u turističkom sektoru napravila velik iskorak, što je zaokruženo projektom Ministarstva turizma i sporta Safe stay in Croatia, što prepoznaju i partneri na stranim tržištima, potvrđuje Selimir Ognjenović, doajen hrvatskog turizma i vlasnik agencije ID Riva iz Münchena. No, ovaj bi »alat« trebalo bolje iskoristiti i jače promovirati, ne samo na stranim tržištima, već i domaćim pružateljima smještaja i ostalih turističkih usluga. Naime, gosti moraju znati što konkretno stoji iza ove markice.

– Po tome smo primjer drugim destinacijama. Ovo je odlična mogućnost jer smo pripremili protokole, i ovdje se mogu naći informacije o tome. A to znači i našu odgovornost prema gostima kojima želimo poslati poruku da su sigurni, kazao je Ognjenović, dodajući kako je potrebno još jače naglašavati i objašnjavati da ta naljepnica nije samo jedna obična promidžbena poruka, već da je projekt iza kojeg stoji puno toga, od pripreme, dokazivanja da je destinacija odgovorna i slično. Ovaj model nudi i mogućnost dodatnog zapošljavanja turističkih zajednica.

Informacija je ključna

– Mi moramo gostu reći kako smo dobili naljepnicu Safe stay, ali i kako ona znači da se čitava Hrvatska brine da budete sigurni, nadamo se da se vidimo, budite pažljivi kada dolazite. Tu se može razviti savršena komunikacija, ta poruka ne smije ostati samo slogan. Klasično oglašavanje u kojem se govori kako je Hrvatska lijepa u ovom trenutku ne znači puno, pogotovo jer imamo toliko gostiju koji nas poznaju i već znaju da je Hrvatska lijepa. Osnovna poruka koju valja poslati jest da se radi sve što je moguće da se osigura sigurnost gosta i što smo napravili po tom pitanju. Gostu je od toga da smo lijepi u ovom trenutku važnija informacija kako može do nas, koji su uvjeti prelaska granice, koji antigenski testovi se priznaju, što se sve od epidemioloških mjera provodi u smještaju u kojem je odsjeo, u ugostiteljskim objektima i slično, ukazao je Ognjenović.

A interes za ovom oznakom je značajan. Naime, do sada je oznaku dobilo preko 10.000 turističkih subjekata, od čega preko 6.000 objekata u privatnom smještaju. S time da je u obradi još oko tisuću prijava iznajmljivača. Voditeljica projekta pri Ministarstvu turizma i sporta je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove. U resornom Ministarstvu navode kako su navedeni protokoli raspisani za sedam kategorija i 25 potkategorija u turizmu i lancu putovanja, a odobreni od strane strukovnih udruga i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij