hren

VRIJEME uskrsnih praznika uvijek je označavalo početak predsezone, kad bi turisti počeli dolaziti u sve većem broju u Hrvatsku, no kako već više od godinu dana traje pandemija koronavirusa tako je i predsezona nestala, nema je.

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj trenutno boravi ukupno oko 18.000 turista, od kojih je oko 13.000 stranih. Najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Austrije, BiH, Češke i SAD-a.

Usporedbe radi, tijekom uskrsnih blagdana 2019. (od 19. do 22. travnja) u Hrvatskoj je boravilo gotovo 180 tisuća turista koji su ostvarili 567 tisuća noćenja.

Na snazi blaže mjere za ulazak u Hrvatsku

Hrvatska je od danas uvela i nove blaže mjere za ulazak u zemlju.

Do jučer se u Hrvatsku moglo ući uz predočenje negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, a u zemlju su bez testa mogle ući osobe koje su preboljele covid-19 unazad tri mjeseca uz predočenje potvrde, dok od danas mogu ući i s negativnim brzim antigenskim testom.

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o ulasku u našu zemlju.

Putnici koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, koje se trenutno nalaze na zelenoj listi Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, mogu ući u Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti covida-19.

Osobe koje su do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primjenjuje zabrana iz ove odluke.

Evo što je potrebno za ulaz u Hrvatsku

Svim ostalim putnicima koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP-a, koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje

2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv covida-19 ili od cijepljenja jednom dozom ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi

3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti covid-19 izdane od liječnika  
     
4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Ovo su iznimke

Iznimno, za prethodno navedene osobe prilikom ulaska u Hrvatsku na granici se neće zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ako se radi o zdravstvenim djelatnicima, istraživačima u zdravstvu i djelatnicima u skrbi za starije osobe, pograničnim radnicima, osoblju u prometnom sektoru, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija i osobama koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojnom i policijskom osoblju, humanitarnim djelatnicima i osoblju civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnicima u tranzitu uz obvezu napuštanja RH roku od 12 sati od ulaska i osobama koje putuju radi školovanja, kao i ostalim osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u RH duže od 12 sati.

Državljani trećih zemalja koji nemaju državljanstvo države članice EU ili EGP-a ni reguliran boravak u tim državama, niti su članovi obitelji njihovih državljana, u RH mogu ući jedino ako su: zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u RH, osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, osobe koje su podnijele zahtjev za boravak i rad, uključujući i digitalne nomade, uz uvjet da je nadležno tijelo donijelo pozitivnu odluku temeljem njihova zahtjeva.

Pomorcima, turistima koji imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u Hrvatskoj ili su vlasnici smještaja i plovila u RH, kao i onima koji imaju neodgodiv obiteljski ili poslovni razlog, za ulazak u Hrvatsku također trebaju sve stvari kao i onima iz država članica EU, dakle negativan PCR ili brzi antigenski test, dokaz da su preboljeli covid unatrag 180 dana ili im se određuje testiranje i samoizolacija od 10 dana.

Djeca do 7 godina izuzeta od testiranja

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti covid-19.

Osobe koje putuju u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenima potresom (Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija), neovisno o državljanstvu i području s kojeg dolaze, mogu ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Navedene osobe predstavljaju izuzetak te će im biti omogućen ulazak u RH bez potrebe predočenja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku.

Ministrica ranije naložila sastanke regionalnih TZ-ova i zavoda za javno zdravstvo

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, radi skraćenja procedure na graničnom prijelazu u HTZ-u savjetuju prethodno ispunjavanje najave preko aplikacije Enter Croatia.

Budući da su nam u Ministarstvu turizma prošli tjedan rekli da je ministrica Nikolina Brnjac naložila da direktori regionalnih turističkih zajednica održe sastanke s lokalnim zavodima za javno zdravstvo kako bi dogovorili testiranje za turiste prije nego što se vrate u matične zemlje, pitali smo HTZ što je s tim.

"Redovito se održavaju koordinacijski sastanci za pripremu sezone te će HTZ održati redoviti koordinacijski sastanak s regionalnim turističkim zajednicama u sklopu kojeg će se, između ostalog, razgovarati i o većem broju punktova za testiranje turista u destinacijama. Također, Nacionalni stožer civilne zaštite još je prošli tjedan donio uputu da se regionalni stožeri civilne zaštite povežu s regionalnim turističkim zajednicama s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti", odgovorili su nam u HTZ-u.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij