OGROMNI brod koji je gotovo tjedan dana blokirao Sueski kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro, piše Reuters.
Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod "na putu". Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Vijest je objavila i firma Inchcape na Twiteru.

The MV Ever Given was successfully re-floated at 04:30 lt 29/03/2021. She is being secured at the moment. More information about next steps will follow once they are known. #suezcanel #maritime pic.twitter.com/f3iuYYiRRi

Ever Given je dugačak 400 metara, a dijagonalno je blokirao Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Brod koji plovi pod panamskom zastavom, dug 400 metara i težak 200.000 tona, zaglavio se poprijeko na jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost. Nakon iznenadnog udara vjetra koji mu je poremetio kurs nasukao se u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara.

Plima pomogla u micanju broda

Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su sudjelovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pijesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.

Jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tijekom noći. Plima je noćas pomogla u oslobođenju zaglavljenog broda, navela je tvrtka.

U međuvremenu, pred Sueskim kanalom se stvorio ogroman čep. Najmanje 369 brodova čekalo je prolaz. Mnogi su razmišljali o reaktivaciji starog pomorskog puta oko Afrike. Blokada kanala dovela je do ometanja lanaca opskrbe te je utjecala na globalna tržišta, a šteta se mjeri u milijardama dolara.

Zasad nije poznato kad će Sueski kanal ponovno biti otvoren za promet. 

Sueski kanal nalazi se na području Egipta i jedna je od najprometnijih i najvažnijih pomorskih ruta na svijetu. Kanal je umjetno iskopan 1869. godine te je značio ogromnu promjenu u pomorstvu jer je skratio višednevni put oko Afrike brodovima koji idu iz Europe u Aziju i obratno.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada