hren

SLOVENSKA vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. travnja.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs, kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima te privatnim poslodavcima.

Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

Stroži uvjeti i restrikcije pri ulasku u Sloveniju stupaju na snagu već ovog ponedjeljka bez izuzetaka, a za ulazak će vrijediti samo negativni PCR testovi, kazao je za medije ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. 

Premijer Janez Janša je kazao da se pojačana kontrola na vanjskim granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu.

Škole i vrtići se zatvaraju osim u nekim situacijama

Javni prijevoz prometovat će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da je u zadnja 24 sata 3461 testom potvrđeno 640 novozaraženih, uz 18.8 posto pozitivnih testova. S još sedam smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4018.

Svi podaci u zadnje vrijeme pokazuju brzo širenje epidemije, što epidemiolozi pripisuju pojavi novih sojeva, naročito britanske varijante virusa koja je zaraznija i izaziva više hospitalizacija. Po nekim procjenama, ona je sada dominantna i na nju se trenutno odnosi 60 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da se novim zatvaranjem "kupuje vrijeme" za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok se ne procijepe starije osobe i rizične skupine, za što će biti potreban još koji mjesec.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij