hren

IZ MINISTARSTVA TURIZMA NAJAVILI
Nakon što je u Hrvatskoj završena prva faza cijepljenja zdravstvenih djelatnika i vulnerabilne skupine, korisnika domova za starije i nemoćne te osoba koje brinu o njima, iz Ministarstva turizma najavili su skori početak cijepljenja turističkih djelatnika, čim se završi s cijepljenjem kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

"Važno nam je da se turistički djelatnici procijepe što više i moraju biti prioritetni", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministarstvo zdravstva razradilo je kompletnu shemu cijepljenja za sve faze, od one trenutne, gdje cjepiva još nema onoliko koliko je planirano, do one kada cjepiva bude dovoljno da se procijepi kompletna odrasla populacija.

Detaljna shema aktivnosti za sljedećih osam tjedana bit će predstavljena članovima Vlade ovaj tjedan.

Kako je istaknula Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, turistički djelatnici, njih između 50.000 do 60.000 trebali bi se cijepiti sredinom svibnja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u intenzivnim je razgovorima s kolegama iz inozemstva oko priprema sezone. Ministrica se do sada sastala s češkim ministrom vanjskih poslova Tomášom Petřičekom, veleposlanicom Japana NJ. E. Misako Kaji, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanik Države Izrael Nj.E. Ilanom Morom i veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewom Dalgleishom.

Hrvatska je otvorila dijalog o olakšavanju putovanja i prema riječima ministrice bit će spremna primiti njihove turiste čim im epidemiološka pravila u matičnoj državi omoguće putovanja.

Ministrica je posebno istaknula projekt Safe stay in Croatia koji objedinjuje sve informacije o sigurnosnim protokolima u Hrvatskoj, a promociju tog projekta smatra iznimno bitnim za pružanje osjećaja sigurnosti svim turistima koji žele doći u zemlju.

Uz to, istaknula je i kako je hrvatski stav da zelene digitalne potvrde nikako ne bi smjele biti diskriminirajuće prema osobama koje se ne mogu cijepiti, već da bi takve potvrde trebale olakšavati i ubrzati putovanja

HUT istaknuo tri prioriteta u pripremi sezone

Hrvatska udruga turizma postavila je tri ključna prioriteta za pripremu ovogodišnje turističke sezone koji bi trebali osigurati da Hrvatska i ove godine ostvari kvalitetan turistički rezultat:

Osigurati prihvatljive uvjete putovanja (ulaska) u HrvatskuOsigurati siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih djelatnikaOsigurati široku mrežu testiranja brzim i jeftinijim testovima

  Uz osiguravanje ovih preduvjeta za masovniji dolazak turista, osnovni preduvjet uspjeha sezone bit će epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i na emitivnim tržištima. Zato je nužno osmisliti i što prije pokrenuti jaku nacionalnu kampanju o značaju ovogodišnje sezone za naše gospodarstvo i društvo u cjelini, o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera, testiranju i cijepljenju.

  “U slučaju da ne uspijemo cijelo vrijeme biti ”zelena zona”, trebamo razvijati i plan B. Tu je najvažnija stvar omogućiti široku primjenu brzih i znatno jeftinijih brzih testova, kako za domaće stanovništvo, tako i za naše turiste od kojih će jedan dio vjerojatno trebati testiranje, kako za ulazak u zemlju, tako i za povratak u svoju matičnu zemlju. Moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu brzih i cjenovno prihvatljivih testova. Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika jer je to jedna od najjačih promotivnih poruka koju u ovom trenutku možemo poslati”, kazao je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

  Izvor : Ezadar.net.hr


  KOMENTARI:

  GLOMAZNI OTPAD
  Raspored kontejnera za glomazni otpad
  PRIJAVI DEPONIJ
  Prijavi ilegalni deponij