hren

Stanari u splitskoj Šimićevoj ulici su uznemireni. Na krovu broja 72 doslovno preko noći postavljen je repetitor jednog teleoperatera. Građani tvrde kako za takvo nešto nisu, niti bi ikada potpisali, a zbog velikog broja odašiljača u kvartu pripremaju - sudske tužbe.

U panici su, strahuju od zračenja i tvrde da su prevareni. Dopuštenje za repetitor, kažu, nisu potpisali, zadnje što jesu bilo je nešto vezano za čistačicu. A i da su svi dali suglasnost, teleoperator ga ni tada ne bi smio postaviti, ističu, jer mu treba 51 posto potpisa iz sva četiri ulaza zgrade, koja je, kažu - jedna čestica.

Uvjereni su da su u pravu pa pripremaju veliki prosvjed, a uzeli su i odvjetnika, bit će tužbi.

- Nadamo se, kakvo je sudstvo - ničemu! Nemamo pršuta, nemamo sireva, tako da nismo baš tu dobro potkovani!, kaže Željko Dodig, predstavnik stanara Šimićeve 76.

Stan Petra Gardešića sa svih je strana okružen repetitorima. Zna da su građani u ovakvim situacijama u pravilu nemoćni.

- Radi se po Pravilniku o jednostavnim građevinama. Napravi se glavni projekt, nikakva građevinska dozvola se ne treba izdati, čak od prošle godine ne moraju ni uporabnu dozvolu ishoditi. Da vi sad idete njih pitati, službeno, za komentar, dobit ćete da je sve po zakonu, što i je, kaže Gardešić.

Regionalni dnevnik HTV-a pitao je i sve je, kažu, po zakonu. HAKOM ističe da je zračenje na toj lokaciji znatno manje od dopuštenoga, a iz Telemacha napominju da imaju dozvolu Ministarstva zdravstva. Pozivaju nas na poseban oprez pri širenju znanstveno neutemeljenih informacija. One, ističu, mogu ugroziti mrežu koja nam nikad nije bila potrebnija.

Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij