hren

PROTEKLIH tjedan dana brojke novozaraženih koronavirusom prelazile su tisuću, a prije dva dana imali smo 1186 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, danas je na konferenciji za medije rekao da je brojka od ovog tjedna za 44% veća od brojke novozaraženih prošlog tjedna.

Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, danas je pak rekla da u Splitu raste broj hospitalizacija, ali i kod njih u Zaraznoj kao i u Dubravi.

" Raste i broj hospitalizacija i kod nas u Klinici za infektivne bolesti i u KB-u Dubravi. Iako statistika to ne pokazuje, prije sastanka sam dobila analizu od našeg biostatističara, kolege Bodulića. Tu se za sada još uvijek ne vidi što se tiče srednje vrijednosti da je jako pala dob, ali mi primjećujemo na dnevnoj bazi da su hospitalizirani više manje oni između 50 i 60 godina. Ima ih i mlađih i starijih", rekla je Markotić.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak sazvao je jučer krizni stožer bolnice kako bi se raspravili mogući scenariji jer se očekuje da će broj hospitaliziranih u narednim danima rasti.

Porastom brojki ponovno se počelo govoriti o aktivaciji stacionara Arene Zagreb, a iz dobro upućenog izvora doznajemo da se stanje pripravnosti Arene stavlja na viši nivo u trenu kad brojke novozaraženih prijeđu 1500 i kad bude više od 150 ljudi na respiratorima.

Dr. Vagić: Arenu možemo aktivirati u roku 24 do 48 sati

Razgovarali smo s koordinatorom stacionara Arene dr. Davorom Vagićem, inače liječnikom iz KBC-a Sestre milosrdnice, koji nam je rekao da je Arena otpočetka u stanju mirovanja, sve od siječnja otkako su otpustili zadnje pacijente.

"Arena je spremna što se tiče tehničkog dijela, sve je ostalo moguće organizirati i u roku od 24 do 48 sati je možemo ponovno aktivirati. Tamo sad nema boca s kisikom ni informatičke opreme koja se iznajmljuje, no ona se može vratiti u roku 24 sata. Tu smo opremu vratili jer smo odgovorni što se tiče financiranja i nismo htjeli raditi dodatne troškove, kad vidimo potrebu da je aktiviramo, opet ćemo je iznajmiti. Mi cijelo vrijeme pratimo brojke", rekao nam je dr. Vagić.

Arena je, podsjetimo, bila aktivirana od kraja studenoga do druge polovice siječnja.

"Ukupno su nam bila 282 pacijenta hospitalizirana ondje. U prosjeku su pacijenti ostajali od pet do 10 dana. Tamo su dolazili pacijenti na oporavak nakon što bi izašli iz Dubrave ili sa Zarazne, ili pak stariji koji su čekali da dobiju negativan nalaz da mogu natrag u obitelj ili u dom. Nije bilo nikakvih komplikacija. Doduše bilo je par intubiranih pacijenata, imali smo tamo salu za intubaciju, no u medicinskom dijelu skrbi je sve prošlo očekivano", kazao nam je dr. Vagić.

O pacijentima brinuli tri liječnika i medicinske sestre

Najmlađi pacijent imao je, kaže, 77 godina, a najstariji 94 godine.

"Imali su razne komorbiditete i tamo im je na raspolaganju neprestano bila liječnička i sestrinska skrb. Primjera radi, u domovima za umirovljenike imate samo medicinske sestre, a ovdje su bila tri doktora u svakoj smjeni, šef službe bio je uvijek liječnik s intenzivne ili interne koji je obučen za intubacije, plus još dva liječnika drugih specijalizacija, bilo da su kirurzi, otorinci ili pulmolozi", istaknuo je dr. Vagić.

Posebno je naglasio kako su imali odličnu suradnju s KB-om Dubrava i Klinikom za infektivne bolesti i to je, navodi, sve odlično funkcioniralo.

Istaknuo je kako će se Arena morati aktivirati kad se KB Dubrava i Klinici za infektivne skoro popune pacijentima, a i kada o tome donesu odluku Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite.

"Nadam se da nećemo doći do brojki kao prije, no bilo bi neozbiljno s naše strane skroz zatvoriti Arenu dok nismo sigurni da nam neće više uopće trebati", kazao je dr. Vagić.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij