hren

Nismo jedina zemlja koja je odgodila popis stanovnika.
Popis stanovništva koji je bio planiran za travanj i svibanj bit će odgođen zbog epidemiološke situacije te bi se kroz dvije faze trebao provesti od 13. rujna do 17. listopada, predlaže Vlada izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine, što je potvrdila i na svom Twitteru.

U prvoj fazi popis bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj će to obaviti popisivači na terenu, i to putem osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, pri čemu bi obavili i kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa.

Prema izmjenama Zakona, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, popis samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani provodio bi se od 13. rujna do 26. rujna, umjesto od 1. travnja do 10. travnja. Popis, osobnim intervjuom koji obavlja popisivač provodio bi se od 27. rujna do 17. listopada, umjesto od 16. travnja do 7. svibnja. Referentni trenutak Popisa je stanje na dan 31. kolovoza, umjesto na dan 31. ožujka.

Ako dođe do posebnih okolnosti, bit će dani novi rokovi

U slučaju nemogućnosti provođenja popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrdit će Vlada RH posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

“Kako je epidemiološka situacija zbog epidemije bolesti covid-19 još uvijek nepovoljna, a s obzirom na to da se popis provodi na punom obuhvatu stanovništva, potrebno je voditi računa potpunoj suradnji u i uzajamnom povjerenju stanovništva i sudionika opisivanja što je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji itekako otežano”, rekla je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković obrazlažući razloge izmjene Zakona. To je logična odluka, s obzirom na epidemiološke okolnosti, istaknuo je i premijer Andrej Plenković.

Ranije najavljeno da će se popis odgoditi za jesen

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS), Lidija Brković, objavila je početkom ožujka kako će se popisivanje stanovništva odgoditi za jesen 2021. godine, ali sada je po prvi ut objavljen vremenski okvir za koji se popis odgađa.

“Popis planiran za travanj ove godine odgađamo zbog epidemiološke situacije. Prije mjesec dana najavili smo mogućnost popisa pred ljeto, ali smo ujedno naglašavali kako taj termin nije konačan. Zdravlje građana je na prvom mjestu, kako onih koje popisujemo tako i svih sudionika popisa. Budući da je trenutno epidemiološka situacija lošija u odnosu na onu prije mjesec dana, odlučili smo za sada popis odgoditi na jesen”, rekla je Brković tada.

Glavna ravnateljica DZS-a tada je naglasila kako Hrvatska nije jedinstven slučaj, jer je za jesen ove godine ili za sljedeću godinu popis odgodila većina zemalja Europe i svijeta koje, kao i Hrvatska, djelomično ili potpuno provode popis na terenu. To su, među ostalima, učinili Njemačka, Irska, Cipar, Grčka, Slovačka, Poljska, Portugal, Luksemburg, Ukrajina, Rusija, ali i susjedna Mađarska.

Foto: Ilustracija

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij