hren

IVANA PAVIĆ ŠIMETIN
Sad kreće druga faza cijepljenja, odnosno u njoj smo gdje se od ožujka cijepi samo prvom dozom. Sada se cijepe osobe s kroničnim bolestima i starije osobe i to prvom dozom

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin otkrila je promjenu u strategiji cijepljenja u Hrvatskoj – od ovog mjeseca cijepi se samo jednom dozom.

“24. veljače je HZJZ napravio preporuku da se kod AstraZenecinog cjepiva radi razmak 12 tjedana, a kod Pfizera 6 tjedana. S namjerom da se što više ljudi obuhvati s jednom dozom za početak, to je solidaran pristup. Sad kreće druga faza cijepljenja, odnosno u njoj smo gdje se od ožujka cijepi samo prvom dozom. Sada se cijepe osobe s kroničnim bolestima i starije osobe i to prvom dozom”, rekla je za RTL.

Kaže da se HZJZ ne osjeća odgovornim što smo došli u situaciju da se moramo krpati jer je netko donio očito krivu odluku da se najviše naruči cjepiva kojeg nema.

“AstraZenecino cjepivo bio je prvi ugovor koji je EK predložila zemljama članica, bilo je naprednije od drugih cjepiva. Uvjeti su bili dobri. Moglo se tek u prosincu naslutiti da su Pfizer i Moderna ispred AstraZenecinog cjepiva. Ukupno smo rezervirali više Pfizerovog cjepiva sada, a i danas su isle nove narudžbe za Pfizer cjepivo. Nije AstraZenecino vodeće, a ukupno kad gledamo možda je to nekakva četvrtina cjepiva za AstraZenecu, ostalo drugi proizvođači”, dodala je.

Do kraja mjeseca trebamo dobiti 420 tisuća doza cjepiva – hoćemo li to ostvariti?

“U međuvremenu je za 80 tisuća smanjila Astra, a Pfizer povećao 20 tisuća. U gubitku smo 60 tisuća doza”, odgovorila je Pavić Šimetin.

Kaže da oko AstraZenecinog cjepiva postoji samo jedna kontraindikacija, a to nije zgrušnjavanje krvi.

“Jedina kontraidikacija je alergija , prvenstveno na prvu dozu. Zgrušnjavanje nije navedeno kao kontraindikacija. Imamo privremenu – ako ima osoba povišenu temperaturu ili akutnu bolest u trenutku cijepljenja. Pitanje tromboembolije je upitno. Na koji način će se postupiti na odnosu na to, to je rjeđe stanje. Također, nakon preboljene korone ne cijepi se oko 3 do 6 mjeseci nakon preboljenja. Doktori opće prakse provjeravaju”, zaključila je zamjenica Krunoslava Capaka u razgovoru za RTL.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij