Tri reprezentativna sindikata radnika zaposlenih u HŽ Infrastrukturi najavili su u ponedjeljak štrajk, koji će se održati 25. ožujka u 12 sati, jer se s poslodavcem ne mogu dogovoriti o sklapanju novog kolektivnog ugovora.
Predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić rekao je Hini da će u štrajku sudjelovati tri reprezentativna sindikata koji su trenutno u kolektivnom radnom sporu sa čelnicima HŽ Infrastrukture, a to su Sindikat prometnika vlakova, Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske.

"Pregovarački odbor sindikata na današnjem je sastanku obavijestio poslodavca da prekida kolektivne pregovore i najavio industrijsku akciju - štrajk za 25. ožujka 2021. s početkom u 12 sati", kazao je Grbešić.

Pojasnio je da će štrajk na željeznici biti proveden na uobičajeni način - obustavom svih aktivnosti sukladno arbitražnoj odluci i onome što zakon nalaže.

Trenutni kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi istekao je 28. veljače, a trenutno je u produženoj primjeni.

Sindikati su poslodavcu na početku pregovora izrazili spremnost da se o cijeni rada pregovara u posljednjem kvartalu 2021. godine, s obzirom na gospodarske okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa i potrese.

"Bez obzira na najavljenu spremnost sindikata, poslodavac čvrsto ustraje u namjeri da radnicima HŽ Infrastrukture i dalje nudi samo mrvice", tvrde sindikati u priopćenju.

Kažu kako su svoje zahtjeve sveli isključivo na ugradnju neoporezivih dodataka u kolektivni ugovor, no poslodavac nudi rast od 1400 kuna godišnje isključivo kroz jednokratne dodatke na plaću, kao što su regresi i uskrsnice.

"Podijelimo li taj iznos na 12 mjeseci dolazimo do sramotnih i omalovažavajućih 116,66 kn mjesečno, odnosno rast od 1,67 posto, i to nakon 14 godina tijekom kojih su radnici HŽ Infrastrukture bili bez ikakvog rasta plaća", navodi se u priopćenju.

Sindikati smatraju da je ponuda poslodavca daleko od onoga što je potrebno za postizanje kompromisa, sklapanje novog kolektivnog ugovora i očuvanja socijalnog mira u HŽ Infrastrukturi.

Kako je poslodavac otezanjima i neučinkovitim pregovaranjem onemogućavao postizanje prihvatljivog kompromisa, reprezentativni sindikati nisu imali alternative nego najaviti štrajk, kaže se u priopćenju.

Izvor: Seebiz.eu


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij