hren

CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA
PREMIJER Plenković se pridružio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je danas upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Kako bi sve države EU postigle svoje ciljeve cijepljenja za drugo tromjesečje, predsjednik Vijeća EU Charles Michel trebao bi održati summit "što je prije moguće", navodi se u pismu premijera.

"Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti", požalili su se šefovi država.

"Nitko u EU neće biti zaštićen prije nego što svi budu zaštićeni"

"Zajedno se već više od godinu dana borimo protiv širenja pandemije koronavirusa, te smo zajedno zaključili da će cjepivo biti prekretnica ​​u ovoj borbi. 

U tom kontekstu želimo ponoviti zahvalnost vama i vašim timovima na neumornom trudu da osigurate, poboljšate i ubrzate isporuku cjepiva za sve građane Europe u izazovnim okolnostima.

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni.

Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno cjepivo protiv covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Europskog vijeća 21. siječnja Charles je u tom smislu također izjavio da su 'lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata'.

Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na tzv. 'danima cijepljenja' krajem prosinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Charles, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće", stoji u priopćenju koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš i slovenski premijer Janez Janša.

Pismo šestorice lidera upućenog čelnicima EU by Paula Manitasevic on Scribd

Ranije verzije bez Plenkovićevog potpisa

U ranijim verzijama ovog pisma, koju su objavile strane vlade, nije bilo potpisa Andreja Plenkovića, niti se hrvatski premijer spominjao u tom kontekstu. Europski mediji su ranije spominjali samo pet šefova vlada, austrijskog kancelara Kurza, bugarskog premijer Borisova, češkog premijera Babišu, latvijskog premijera Kariņša i slovenskog Janšu. 

Međutim, u posljednjoj verziji koju je objavila hrvatska vlada nalazi se i Plenkovićev potpis. Iz vlade tvrde da se Plenković nije naknadno pridružio inicijativi, nego je jednostavno bio zauzet sastancima u Bruxellesu.

Kurz upozorio na tajne dogovore s farmaceutima

Podsjećamo, Kurz je jučer iznenada sazvao konferenciju za medije na kojoj je žestoko kritizirao raspodjelu cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji. Kurz također tvrdi da postoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih tvrtki, što dodatno dovodi do nepravedne raspodjele cjepiva, javlja Der Standard.

"U tzv. steering boardu Europske unije je bio svojevrsni bazar za cjepiva", rekao je Kurz na presici i dodao kako još nije upoznat s bilo kakvim detaljima iz ugovora između Europske komisije i farmaceutskih tvrtki.

Sama Austrija još nije pretrpjela štetu kod isporuka cjepiva, rekao je Kurz. Međutim, države poput Bugarske ili Latvije su u nepovoljnom položaju, smatra austrijski kancelar.

Kurz kaže da nije fer što će Nizozemska dobiti više cjepiva od Hrvatske.

Ako se ovaj razvoj događaja nastavi, Malta će, naprimjer, do kraja lipnja dobiti tri puta više doza cjepiva po glavi stanovnika od Bugarske. Nizozemska će također imati povlašteni tretman te će dobiti dvostruko više cjepiva od Hrvatske, naveo je Kurz. Austrijski kancelar upozorava da će tako neke članice puno prije drugih uspjeti procijepiti svoje stanovnike, te zahtijeva više transparentnosti od Europske unije.

Kurz je tada pozvao na "potpunu transparentnost i jasnoću" za ove moguće tajne sporazume o dozama cijepljenja te rekao da želi znati kako ti sporazumi izgledaju i tko ih je sklopio i potpisao. Međutim, istovremeno je Kurz također rekao da "nema dokaza" da se "netko ponašao nepravilno".

Europska komisija je pak priznala da je bilo određenih odstupanja u raspodjeli doza po ključu broja stanovnika.

Plenković: Inzistiram da se isporuči cjepivo koje smo naručili

Premijer je danas u emisiji Talking Europe francuske državne televizijske mreže govorio o pritužbama na račun Bruxellesa zbog sporog procjepljivanja stanovništva u EU, odnosno nedostatnoj isporuci cjepiva te nedoumicama nekih zemalja u odnosu na cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford.

"Naručili smo više nego dovoljno, no cjepiva se distribuiraju 'pro rata', tj. koliko ste cjepiva naručili od koje kompanije", objasnio je Plenković.

Upozorio je, međutim, da se Hrvatska suočava s kašnjenjima u isporuci cjepiva te je stoga došao u Bruxelles.

"To je glavna svrha zašto sam ovdje (...) inzistiram da se ono što smo potpisali, što smo naručili, i isporuči", rekao je premijer.

"O tome sam razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i njezinim timom. Cjepivo smo naručili putem centraliziranog sustava koji je uspostavila Komisija", objasnio je Plenković.

Po njegovim riječima, Hrvatska je prvo naručila 2.7 milijuna doza, s namjerom da udvostruči tu količinu. Radi se o narudžbama 1.9 milijuna doza cjepiva Pfizera/BioNTecha, 2.7 milijuna AstraZenece/Oxforda, milijun doza Moderne i milijun doza cjepiva Johnson&Johnson.

Plenković podržao Talijane koji su blokirali isporuku cjepiva Australiji

Plenković se, vezano uz cjepivo AstraZenece/Oxforda, složio s odlukom Rima da blokira isporuku 250.000 doza tog cjepiva Australiji.

Kazao je da podržava potez talijanskih vlasti da pošalju "konkretan signal" AstraZeneci da "mora poštovati ono što je potpisano".

To nikako nije, istaknuo je Plenković, usmjereno protiv Australije, već je nužno podsjetiti kompanije da se moraju pridržavati potpisanih ugovora.

Kako je Hrvatska do sada procijepila tek pet posto stanovništva te je uz Francusku među najlošijima u EU, upitan je je li spreman učiniti isto što i Mađarska koja je kupila rusko cjepivo Sputnik V, ne mareći za odobrenje Europske agencije za lijekove.

"Svaka vlada mora s najvećim oprezom pristupiti pitanjima vezanima uz javno zdravlje, sigurnost građana i cijepljenje. EMA i hrvatska agencija za lijekove su filteri, a stručnjaci moraju pomoći vladama da donesu mudre odluke. Meni će kao premijeru javno zdravlje, sigurnost i zaštita naših građana uvijek biti na prvom mjestu", odgovorio je Plenković.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij