hren

Iako su države članice dogovorile da raspodjela cjepiva ide po ključu u odnosu na broj stanovnika, što je jedino fer i ispravno, podaci pokazuju da se taj princip ne poštuje.
Hrvatska je jedna od najvećih gubitnica u raspodjeli cjepiva unutar Europske unije, odnosno jedna je od država koje su najviše zakinute po isporučenim dozama cjepiva u odnosu na broj stanovnika, od nje su lošije samo Latvija i Bugarska.

Izračuni dobro obaviještenih dužnosnika EU, koji su željeli ostati anonimni, pokazuju da bi Hrvatska u ovakvoj raspodjeli bila zakinuta za gotovo 150 tisuća doza cjepiva, a pravi rezultat nejednakosti vidjet će se u drugom kvartalu, objavio je Večernji list. Istovremeno, neke države itekako profitiraju od čudnog izračuna doza i dogovora unutar Upravljačkog odbora za cijepljenje, tijela koje je formirala Europska komisija kako bi im pomoglo.

Iako su države članice dogovorile da raspodjela cjepiva ide po ključu u odnosu na broj stanovnika, što je jedino fer i ispravno, podaci pokazuju da se taj princip ne poštuje. Hrvatska, čije stanovništvo čini 0,91 posto ukupnog stanovništva EU je do 9. ožujka dobila 394.170 doza, što je već negativan trend. Stopa isporuke za svaku državu u odnosu na broj stanovnika pokazuje da bi Hrvatska bila u minusu čak 27 posto, što bi – pretočeno u cjepivo – značilo 148.522 doza manje nego što joj pripada, kažu podaci koje su prikupili EU dužnosnici, a u koje je Večernji list imao uvid.

Najgore prolazi Latvija s negativnom stopom od 62 posto i manjkom od 158.946 doza, Bugarska s minusom od 59 posto i manjom od 545.281 doza, a zatim Hrvatska. S gornje strane ljestvice, među dobitnicima, nalazi se Malta koja je u plusu sa stopom od 155 posto, Njemačka s 11 posto i Danska s 10 posto. Na problem nejednakog tretmana i otklon od dogovora upozorio je jučer austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je direktno prstom upro u Upravljački odbor, nazvavši ga “bazarom u kojem se trguje cjepivima”.

Plenković: Do 1. svibnja trebali bi imati oko milijun doza cjepivaPremijer Andrej Plenković rekao je u petak da bi u Hrvatskoj do 1. svibnja trebali imati oko milijun doza cjepiva protiv koronavirusa što je 'nešto sporije od očekivanja', a dodao je i kako je šteta što smo najviše cjepiva naručili od AstraZenece jer su oni sada usporili dinamiku isporuke.

'Vlada RH do sada je naručila 6,8 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa a do sada je došlo njih oko 430.000. Do 1. svibnja trebalo bi biti oko milijun doza cjepiva u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja', kazao je Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a. Smatra i da problemi nastaju u ogromnim narudžbama koje su došle prema farmaceutskim kompanijama, ne samo iz članica EU već i iz drugih zemalja diljem svijeta.

'Nakon što su u rekordno brzom roku Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca i Johnson&Johnson uspjeli otkriti cjepivo, to cjepivo je odobreno i počelo se proizvoditi. Proizvodni kapaciteti ovoliko velikih količina nisu toliko veliki da bi dinamika isporuke bila brza onako kako bismo mi svi to htjeli', kazao je.

Poručio je i da je u Bruxellesu iskazao snažan interes Hrvatske da se ta dinamika ubrza jer smo turistička zemlja i zemlja koja želi ući u turističku sezonu sa što više procijepljenih hrvatskih građana, potom i da osiguramo mehanizme na razini EU da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran.

Najavio je i da će Europska komisija izaći idući tjedan s prijedlogom potvrde za tri kategorije građana - oni koji su ili cijepljeni, ili imaju negativni test ili su preboljeli covid.

Govoreći o raspodjeli cjepiva Plenković je rekao da je Hrvatska od ljeta kada su počeli pregovori s farmaceutskim kompanijama postupno dobivala signale od Europske komisije o pregovorima s tim kompanijama. Tijekom ljeta sve dostupne informacije upućivale su da će cjepiva AstraZenece najbrže biti gotovo i najbrže biti odobreno, 'ali se onda tu nešto zakompliciralo'. 'U ovom trenutku nama je šteta da smo najviše cjepiva naručili od AstraZenece zato što su oni sada nešto usporili dinamiku. Međutim, kada se jednom to konsolidira mi bi mogli dobiti jako, jako velike količine cjepiva AstraZenece', istaknuo je.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij