VELIK USPJEH SPLITSKOG ŠKVERA
Brod je dugačak 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna motora ukupne snage 4 260 kW

Danas je u splitskom brodogradilištu porinuta novogradnja 485, putnički brod za  krstarenja polarnim područjima, a koji nosi ime ”Janssonius”.

Riječ je o brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja tvrtku Oceanwide Expeditions, koja je specijalizirana za ekspedicijska putovanja na Antarktiku i Arktik.

Brod je dugačak 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će  ugostiti 194 putnika smještenih u 81 kabini, o kojima će se brinuti 78 članova  posade.

“Iznimna mi je čast da smo uspjeli izgraditi ovaj polarni kruzer, treći po redu. Srce mi je puno, ponosno, hvala našim škveranima, Vladi i HBOR-u”, kazao je Tomislav Debeljak.

“Još jednom čestitam gospodinu Debeljaku i Brodosplitu na još jednom uspjehu i na porinuću još jednog broda. Ovih 50 milijuna eura će ući u vanjsku trgovinksu bilancu RH i značajno doprinijeti njezinom izvozu, s druge strane RH je poduprla ovaj brod državnim jamstvima što je značilo da vjerujemo u ovaj projekt. Naravno da njegovom realizacijom možemo biti zadovoljni, u konačnici još jednom smo se uvjerili da hrvatska brodogradnja, ukoliko je orjentirana na tržišne uvjete, ukoliko funkcionira na pravi način, a očito je ovdje o tome riječ, može biti konkurentna na svjetskoj razini”, kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Foto : Goran Leš
Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada