hren

Na razini EU je postignut dogovor oko prihvatljivih  brzih antigenskih testova. Za uzimanje briseva i laboratorijsku obradu testova potrebno je predvidjeti dovoljan broj osoblja i laboratorijske kapacitete.
Hrvatska razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, izvijestila je danas ministrica turizma Nikolina Brnjac na sastanku Savjeta za turizam.

Naime, na razini EU je postignut dogovor oko prihvatljivih  brzih antigenskih testova. Za uzimanje briseva i laboratorijsku obradu testova potrebno je predvidjeti dovoljan broj osoblja i laboratorijske kapacitete. Kada se radi o takozvanom “Zelenom certifikatu”, kojeg je najavila Europska komisija, ministrica Brnjac je kazala da će se Hrvatska zalagati da takav dokument ne bude dodatna restrikcija za putovanja, već kako treba služiti ubrzavanju protočnosti na granicama i olakšavanju putovanja sukladno ujednačenim kriterijima.

Ministrica Brnjac je informirala Savjet o razgovorima s veleposlanicima više trećih država i najavila sastanak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine vezano uz predstojeću sezonu.

Ministrica je danas predstavila i Program dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji. Novina u odnosu na aktualne programe jest da su u Programu MINTS-a prihvatljivi i troškovi podmirenja kratkoročnih dospjelih obveza prema kreditnim i drugim financijskim institucijama, koji mogu iznositi maksimalno 35% ukupnog kredita za mikro, male i srednje poduzetnike te do 25% za velike poduzetnike. Program će biti operativan najkasnije od 10. ožujka, a mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit ovisiti će i o tempu kojim će pojedine poslovne banke implementirati Program u svoje poslovanje.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij