Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Veleposlanstvo navodi da je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je “potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”.

“Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku”, piše u objavi na Facebooku.

Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da se u borbi protiv koronavirusa “moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dviju zemalja”.

Sredinom veljače Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je veleposlanstvo u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa.

Iz veleposlanstva su ranije rekli da svakodnevno dobivaju upite hrvatskih građana o nabavi ruskog cjepiva.

“Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme”, kazao je tada Nesterenko i dodao da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza Sputnika V.

Kazao je da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno, očekuje u travnju.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnik V, cjepivo protiv virusa covida-19, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Sve veći broj europskih zemalja pregovara s Rusima, unatoč tome što Sputnik još uvijek nema odobrenje Europske agencije za lijekove.

S obzirom na situaciju s cjepivom u Europi i svijetu, Hrvatska bi mogla za tjedan dana donijeti političku odluku o nabavi ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Više izvora iz HDZ-a kaže za Jutarnji kako je sada potpuno jasno da se moramo pobrinuti sami za sebe jer je problem s cjepivom sada još i veći nego što je bio u trenutku kad je prije dva tjedna objavljeno da se s ruskom stranom pregovora oko nabave veće količine cjepiva i prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

– Situacija se dodatno promijenila u posljednjih nekoliko dana. Slovačka se odlučila za Sputnjik V, u Češkoj su prelomili da se ide u nabavu, Mađarska već koristi i rusko i kinesko cjepivo, Poljska cijepi kineskim cjepivom, a posljednje je da je i Austriji prekipjelo i ponudila je proizvodnju Sputnjika V te pregovara s Danskom i Izraelom o mogućoj proizvodnji drugih cjepiva kod njih – kažu sugovornici u HDZ-u.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij