MINISTAR FINANCIJA
Vlada je u četvrtak utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, pri čemu će najviše, za 75 posto, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune

Javno savjetovanje za ovu uredbu provedeno je od 5. do 20. veljače ove godine, a kako je na sjednici Vlade u četvrtak izjavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, s obzirom da će uredba stupiti na snagu 1. ožujka, ukupan izračunati efekt na povećanje prihoda u državnom proračunu po osnovi trošarina na duhanske prerađevine i proizvode bit će oko 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine.

Tako, izvijestio je Marić, povećava se visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 kuna na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto, dok će minimalna trošarina na cigarete porasti na 888 kuna za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 posto.

Proporcionalna trošarina od 34 posto od maloprodajne cijene cigareta, pak, ostaje ista.

Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune, istaknuo je ministar financija te dodao da su cigarete najznačajnije zastupljene po upotrebi, pa tako i po doprinosu državnom proračunu.

Nadalje, visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, kao i za kategoriju novih duhanskih proizvoda, povećava se za 7,5 posto, s 800 na 860 kuna za jedan kilogram, dok će na isti iznos i za isti postotak skočiti i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada.

Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porasti će, pak, za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram.

S druge strane, visina trošarine se neće mijenjati u odnosu na e-tekućine te ostaje nula kuna za jedan mililitar.

'Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune', kazao je Marić.

Nakon sjednice Vlade komentirao je mjere za gospodarstvenike nakon popuštanja mjera u ponedjeljak.

'Nastavit ćemo dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera. Razgovarat ćemo i čuti promišljanja. I dalje ostajemo pri jasnom stavu da su zdravlje i očuvanje radnih mjesta prioriteti', kazao je ministar.

Upitan s čim se uspoređivati pad prometa kojeg poduzetnici moraju prijaviti da bi dobili potpore, obzirom da je lani u ožujku sve bilo zatvoreno, Marić je poručio kako će se i o tome razgovarati.

Hoće li se postojeće mjere za gospodasrstvenike produljiti Marić nije imao decidiran odgovor iako je do kraja mjeseca svega tri dana.

'Mjere za gospodarstvenike vrlo vjerojatno će biti nastavljene, ali na koji način još ne mogu reći', kazao je ministar.

Dodao je da stanje u proračunu bilježi pad prihoda od 4 do 5 posto, ali i da je to očekivano. Međutim, kazao je, manji pad je kod doprinosa, što znači da je trend zapošljavanja očuvan.

Ni Josip Aladrović, ministar rada kao ni Marić nije imao decidiran odgovor mogu li poslodavci i dalje očekivati potpore

'Kao i uvijek mi smo bok uz bok poslodavcima i radnicima. Ono što možemo očekivati u ožujku je pomoć prema poslodavcima. Ugositetlji neće moći raditi u punom obujmu i možemo očekivati nastavak pomoći', rekao je Aladrović.

Komentirao je i najave o tzv. covid dodatku za umirovljenike kazavši kako traženja od 1,3 milijarde kuna trenut proračun ne može podnijeti.

'Možemo razgovarati o tome da nađemo neko rješenje' rekao je Aladrović.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada