hren

DEZINFICIRANJE, RAZMAK, EVIDENCIJE...
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio detaljne preporuke za sportske i rekreacijske centre, dječje igraonice, škole stranih jezika i ugostitelje.
Objavljene su detaljne upute kojih se trebaju pridržavati ugostitelji, sportski i rekreacijski centri, dječje igraonice i škole stranih jezika.

Svi oni moraju osigurati najmanje dva metra fizičkog razmaka među korisnicima ili polaznicima, kao i na vidljiva mjesta postaviti dezinfekcijska sredstva i obavijesti o dozvoljenom broju osoba u zatvorenom prostoru.

Ugostitelji

Ugostiteljima je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama, a ako se plaća gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i onda uzme ostatak. Nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Škole stranih jezika

U školama stranih jezika potrebno je učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije predavanja očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. Treba osigurati i dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje, a za svaku je prostoriju potrebno osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem. Kod upisa polaznika i organiziranja predavanja treba voditi računa da broj polaznika ne prelazi maksimalan broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere fizičke udaljenosti.

Dječje igraonice

Djeca i djelatnici u radionicama i dječjim igraonicama moraju nakon svake aktivnosti dezinficirati ruke, a djeca moraju održavati razmak od najmanje 1,5 metra. Također, treba osigurati da svako dijete ima vlastito posuđe za obroke i piće te se ono ne smije dijeliti s drugom djecom. Preporuča se da se što više aktivnosti s djecom obavlja vani.

Treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti

Što se tiče treninga i športsko-rekreativnih aktivnosti, one se mogu održavati u onim zatvorenim objektima koji mogu osigurati najmanje 20 metara kvadratnih po osobi. Broj osoba uključuje i trenere, instruktore, voditelje i sve druge osobe u prostoru za trening. O tome se na ulazu u objekt mora istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici smiju upotrebljavati samo vlastiti ručnike, ali ne smiju koristiti tuševe niti svlačionice. Na svakih 50 kvadratnih metara prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

Treba se voditi i evidenciju svih osoba koje koriste prostore rekreacijskog centra. Preporuča se da se treninzi i športsko-rekreativne aktivnost što je više moguće održavaju na otvorenom prostoru. U tom slučaju je maksimalan dopušteni broj osoba 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1 ,5 metara.

Više detalja o novim preporukama HZJZ-a pročitajte ovdje.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij