hren

UPITNA POLITIČKA VOLJA
Andrej Plenković u petak se sastao s ruskim veleposlanikom Andrejem Nesterenkom

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije u Hrvatskoj Matvey Sidorov govorio je o ruskom cjepivu Sputnik V, kao i o eventualnoj isporuci tog cjepiva Hrvatskoj. Sidorov nije htio pričati o detaljima sastanka premijera Andreja Plenkovića i ruskog veleposlanika Andreja Nesterenka prije nego što ih Vlada priopći. 'Sputnik V je bio na stolu i ruski veleposlanik je prenio dobre namjere. Pričali smo o mogućnostima i detaljima', kaže

Navodi i primjer države članice Europske unije koja već koristi cjepivo Sputnik V.

“Mi imamo takav primjer, to je Mađarska. Takav sporazum bio je sklopljen 22.1. i 1.2. cjepivo je stiglo u Mađarsku”, rekao je Sidorov za N1.

Upitan koliko cjepiva bi Rusija mogla isporučiti, odgovara da je pitanje količine cjepiva kompleksno i logističko, a to bi mogli riješiti odgovarajući ljudi u resorima.

“Palestina je dobila cjepivo kroz tri tjedna, ali to je bilo preko Izraela. Dva tjedna je normalna okvirna brzina isporuke, ali to bi trebalo riješiti između ruskog proizvođača i odgovarajućeg tijela u Republici Hrvatskoj prema vašem planu cijepljenja”, kazao je Sidorov.

Ponovio je kako su uvijek spremni pomoći.

“Nećemo to koristiti kao nekakvu geopolitičku korist. Želja nam je cijepiti cijeli svijet čim prije. Smatramo mogućim i sporazum o proizvodnji ruskog cjepiva i u drugim zemljama”, ističe Sidorov.

Sidorov napominje kako Rusija nije postavila nikakve uvjete na stol za uvoz cjepiva i misli da neće biti takvih uvjeta.

Kako protječe cijepljenje u Rusiji?

Sidorov je kazao kako je prošli tjedan u Rusiji bilo cijepljeno 2,5 milijuna građana, a sada je nešto oko 3 milijuna ljudi.

“Masovno besplatno cijepljenje je počelo 18.1. Postoji nekoliko mobilnih centara u Moskvi i drugim velikim gradovima. Svaki građanin Rusije ili strani državljanin koji ima boravak u Rusiji se može cijepiti”, pojašnjava.

U Veleposlanstvu Ruske federacije u Zagrebu još nitko nije cijepljen.

“Potrebno bi bilo otići u Rusiju barem na tri tjedna. Zbog toga i mi čekamo Sputnik V u Hrvatskoj. Mi se ne možemo cijepiti na teritoriju Republike Hrvatske bez odgovarajućih dozvola tijela države”, rekao je Sidorov.

Podsjetio je na studiju u medicinskom časopisu Lancet koji je objavio kako je učinkovitost cjepiva Sputnik V 91,8 posto.

“Mi ga smatramo dosta efikasnim, na razini bilo kakvih drugih cjepiva u svijetu. Osjećamo se sigurnim za to cjepivo”, rekao je Sidrovo.

Upitan kako to da rusko cjepivo još uvijek nije odobreno u Europskoj uniji, odgovara: “To ne mogu reći. Mogu reći kako smo mi uputili zahtjev Europskoj agenciji za lijekove i čekamo od njih službeni odgovor. Mi smo spremni na to. Zašto se ne ide takvim smjerom, to zapravo ne znam”.

Koliko bi doza ruskog cjepiva moglo biti isporučeno Hrvatskoj?

Količina isporučenih doza cjepiva u potpunosti bi ovisila o idejama i planu odgovarajućih tijela u Hrvatskoj.

“Kako ćemo dogovoriti, tako će i biti. Ne vidim nikakva ograničenja po broju dozu. Ne vidim nikakvih prepreka prema velikoj količni doza”, kaže Sidorov.

Još jednom je napomenuo da bi količina ovisila o službenim zahtjevima Hrvatske. “Mi uvijek stojimo spremni za dijalog. Naše veleposlanstvo je spremno čim prije to napraviti i isporučiti”, rekao je zaključno.

Izvor : Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij