hren

U POTRESU magnitude 7.1 koji je u subotu pogodio istočnu obalu Japana ima više desetaka ozlijeđenih, gotovo milijun kućanstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća.
Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukushima na dubini od 60 kilometara, objavila je Japanska meteorološka služba. Nije izdano upozorenje za tsunami. 

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukushimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. katu. Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata.

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetaka ozlijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda. 

Nuklearke rade bez problema

Gotovo 950.000 kućanstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK. Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukushimu i susjedne prefekture. 

Obližnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, Daini i Kashiwazaki-Kariwa rade bez poteškoća, rekao je vlasnik kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO).

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni tsunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća. 

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6.0 ili jačih. 

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij