RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je Rusija spremna prekinuti odnose s Europskom unijom ako ona uvede planirane sankcije.
Na pitanje novinara hoće li Rusija u slučaju sankcija prekinuti veze s EU, Lavrov je odgovorio potvrdno, piše DW.

"Spremni smo na to, pogotovo u slučaju sankcija koje mogu prouzročiti krizu u našem gospodarstvu", kazao je.

"Ne želimo se izolirati, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat", dodao je.

"Ruske vlasti odbijaju konstruktivni dijalog"

Podsjetimo, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je prije par dana zabrinutost zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave konstruktivniji dijalog s EU te je pozvao europske čelnike da poduzmu daljnje korake, uključujući i mogućnost sankcija.

"Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti prigodu za konstruktivniji dijalog. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake. Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i, da, one mogu uključivati sankcije", napisao je Borrell jučer na Twitteru nakon povratka iz Rusije, gdje je bio od 4. do 7. veljače.

Rusi ne žele osloboditi Navalnog

Ministri vanjskih poslova EU trebaju se sastati 22. veljače kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Rusiji i razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, tijekom kojeg je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navalnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU iz Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica. Borrell ne može ništa predlagati. Može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

"Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije. Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale u prigodi tog posjeta potvrdili su da se Europa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postupno odvaja od Europe i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju", istaknuo je Borrell.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij