"Sa stanovišta sigurnosti i legalnosti obavljanja taksi djelatnosti nužno je da postoji transparentan registar vozila"

S obzirom da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krajem 2020. u javno savjetovanje stavilo izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na koji je  Hrvatske obrtničke komore uputila svoje primjedbe, sastanak je održan kako bi se još jednom detaljno pojasnilo prijedloge HOK-a i donio zaključak koji su od navedenih prijedloga ključni kako bi se riješila većina problema na koje upozoravaju obrtnici.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika Split, ujedno i taksi prijevoznik iz Splita predstavnike ministarstva detaljno su upoznali s prijedlozima HOK-a ali i iznijeli informacije ”iz prve ruke” tj. upoznali predstavnike sa stvarnim stanjem u primjeni zakona u turističkom središtu poput Splita.

Na sastanku su još bili prisutni predstavnici HOK-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz HOK-a su bili: Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika UO Split, Ivan Gotovac, predsjednik Područne obrtničke komore Splitsko dalmatinske županije i Matija Duić, Hrvatska obrtnička komora, dok iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture bili: Mario Madunić, pomoćnik ministra MMPI, Franc Hajdinjak, načelnik Inspekcije cestovnog prometa MMPI, Anđa Đogaš i Iva Gusić – Ministarstvo mora prometa i infrastrukture.

Kao najveći problem istaknuta je trenutna situacija u kojoj se taxi prijevoz obavlja temeljem ”kopije dozvole”, tj. izvatka iz licencije. Postojeće rješenje kojim taksi prijevoznik u vozilu mora imati samo presliku dozvole te sam voditi bazu vozila s kojima obavlja taksi prijevoz nije se pokazalo dobrim.

– Ukazivali smo na moguće probleme i prije donošenja Zakona, a sve primjedbe na koje smo tada upozorili su se nažalost obistinile. Već dvije godine s našim stručnim službama radimo na ukazivanju nedostataka određenih točaka u Zakonu. Svjedoci smo kaosa i gužvi ljeti u obalnim gradovima kao i velikih brojki prometnih nesreća od kojih su neke rezultirale i kobnim posljedicama. Tvrtke koje su otvarane s kapitalom od 10 kuna ostavile su milijunske dugove u državnom proračunu, a svjedoci smo i brojnih slučajeva o ogromnim ciframa naplate gdje su prijevoznici sami određivali cijenu.

Kada govorimo o cijeni usluge, valja istaknuti da je zakonski zabranjeno imati dumping cijene, a državne institucije bi trebale utvrditi zašto to netko radi. Kako bi radili po jednakim uvjetima moramo svi biti isti pred zakonom te poštovani zakonske regulative. Tu ne govorimo samo o cestovnom prijevozu nego i o Zakonu o trgovačkim društvima i registriranim djelatnostima. Vlasnici pojedinih stranih platformi nisu registrirali djelatnost kojom se bave pa tako sredstva koja uprihode u Hrvatskoj ne sjedaju na račune u našim bankama iako je zakonom tako propisano.

Naša inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona od početka je usmjerena na zaštitu obrtnika i poduzetnika koji posluju po zakonu. Naglasak stavljamo na stručnu osposobljenost kako bi u konačnici povećali samu sigurnost u prometu za korisnike i ostale sudionike. Iskreno se nadam da će pri izmjenama i dopunama Zakona biti uvažena sva stručna mišljenja i primjedbe jer samo tako možemo poboljšati situaciju na našim cestama.

Sa stanovišta sigurnosti i legalnosti obavljanja taksi djelatnosti nužno je da postoji transparentan registar vozila s kojima se obavlja ova djelatnost. Vozila moraju biti na adekvatan način označena tj. svaki korisnik ove usluge mora nedvosmisleno znati da je vozilo s kojim se obavlja taksi prijevoz za tu svrhu registriran od strane jedince lokalne samouprave – kazao je Milivoj Topić.


Milivoj Topić

Ovo su prijedlozi HOK-a za izmjene Zakona o kojima se raspravljalo na sastanku:

  • Jedinice lokalne samouprave morale bi same odrediti visinu naknade za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti taksi prijevoza na svojem području.
  • Dozvola za obavljanje taksi prijevoza izdaje se za jedno vozilo i za jednu   registarsku oznaku.Jedinice lokalne samouprave morale bi imati obvezu voditi registar izdanih dozvola taksi prijevoznicima odnosno registarskih oznaka vozila kojima se obavlja taksi prijevoz. Navedeni registar mora biti javan.
  • Način izdavanja dozvola te upis registarske oznake vozila u izdane dozvole (za pojedino vozilo) morao bi se primijeniti i na one prijevoznike koji već imaju važeće dozvole uz određeni period prilagodbe.
  • Upravitelj prijevoza morao bi biti isključivo fizička osoba. Jedna fizička osoba mogla bi biti upravitelj prijevoza u najviše 3 obrta ili trgovačka društva, maksimalno za 15 vozila. Uz prekršajnu odgovornost fizičke osobe obrtnika – vlasnika te direktora odnosno trgovačkog društva, upravitelj prijevoza također bi morao snositi prekršajnu odgovornost, ovisno o vrsti prekršaja.
  • Vratiti odredbu iz prijašnje verzije Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojom su osobe koje su do dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (»Narodne novine«, br. 91/10.) imale najmanje pet godina radnog iskustva u obavljanju autotaksi prijevoza, oslobođene obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastruktura, Mario Madunić, osvrnuvši se na zahtjeve potvrdio je da se u ovom trenutku razmišlja o prihvaćanju prve točke tj. da će se izmjenom Zakona dozvola za taksi prijevoz izdavati samo uz pojedino vozilo. Način vezanja dozvole uz registarsku oznaku dogovorit će se s Ministarstvom unutarnjih poslova. Nadalje, tim u skladu nastojat će se i prilagoditi Bazu izdanih dozvola i licencija da istu vode gradovi, a ne samo županije i MMPI kako je bilo do sada. Također, razmotrit će se zahtjev HOK-a da se ograniči broj subjekata u kojima ista osoba može biti upravitelj prijevoza. Zaključno, prihvatit će se zahtjev HOK-a za vraćanjem u Zakon odredbe o izuzeću polaganja ispita za one taksiste koji su s 31.7.2010. imali 5 godina iskustva rada u ovoj djelatnosti.

U drugom dijelu sastanka, g. Madunić upoznao je prisutne s naporima ministarstva da utječe na slovensko Ministarstvo infrastrukture da omogući korištenje pojedinih manjih graničnih prijelaza za prijevoznike iz Slavonije. Slijedom napora ministarstva, s današnjim danom na odsjeku od autoceste A5 do gp Petišovci i obrnuto omogućen je promet teretnih vozila iznad 7,5 t najveće dozvoljene mase za teretna vozila koja imaju ishodište ili cilj (utovar, istovar, sjedište prijevoznika) u Sloveniji ili u jednoj od sljedećih hrvatskih županija: Međimurska, Varaždinska Koprivničko-križevačka Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Potvrđeno je daljnje nastojanje da se diplomatskim putem učine dostupnim i ostali mali granični prijelazi za sve prijevoznike iz RH.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij