hren

Tužna vijest potresla je mnoge.
Ove nedjelje stiže nam tužna vijest da je u 69. godini života preminuo dr. sc. Ante Mrvica, legendarni umirovljeni koordinator Jadrolinije za plovno područje Splita i Dalmacije. Preminuo je u šibenskoj bolnici.

U mirovinu je otišao u ljeto 2017. godine. U veljači 2018. proglašen je komunikatorom godine po izboru Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

BIOGRAFIJA

Rođen je na otoku Žirju 1952. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu završio je u Šibeniku, nakon čega se zaposlio kao mornar.

Svoj 18. rođendan dočekao je na Atlantiku, na brodu Slobodne plovidbe iz Šibenika. Godine 1983. u londonskoj luci Britanska kraljevska mornarica zadržala je brod pod ciparskom zastavom na kojem je plovio zbog neplaćanja pristojbe. Brod je zaustavljen sudskom odlukom te su se s njega iskrcali svi osim Mrvice i četvorice hrvatskih pomoraca, koji britanskim vlastima nisu dozvoljavali prilaz brodu. S Mrvicom je pregovarao admiral Marshall Vincent Ricks, jer je priča postala veliki skandal o kojem je pisao i Times, a u Hrvatskoj je o njoj izvještavao Jadran Marinković s Radio Splita. Nakon sudske rasprave, Mrvica je s ostatkom posade pušten iz britanskih teritorijalnih voda.[1]

Tri godine kasnije dolazi u Split i bio član prvog godišta splitskog Pomorskog fakulteta. Za vrijeme studija strojarstva i nautike upoznao je buduću suprugu Ljiljanu. Završetkom studija, u travnju 1990. zaposlio se u Jadroliniji. Prvo je nekoliko godina bio inspektor flote na srednjem i južnom Jadranu, a nakon toga postaje koordinator Trećeg plovnog područja Split – Dubrovnik. Na tom poslu radio je cijela dva desetljeća, do kraja kolovoza 2017. Svojim je zalaganjem, znanjem i prepoznatljivim javljanjima za Dnevnik HTV-a stekao naslove tata-mata za trajekte, dobri duh splitske luke i dobri duh Jadrolinije.[2]

2014. stekao je zvanje doktora znanosti s područja tehnologije putničkog prijevoza pomorskog i riječnog prometa. Doktorsku disertaciju obranio je na Sveučilištu u Rijeci. Od 2015. predaje dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij