DVIJE I POL GODINE
Ruski oporbenjak Aleksej Navaljni kažnjen je zatvorom u trajanju od dvije i pol godine nakon što je u Moskvi proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne povezane uz slučaj pronevjere iz 2014. godine.

Moskovski gradski sud presudio je da se Navaljni nije redovito javljao Federalnoj kaznionici. Njegovo opravdanje za nedolazak smatra se nedovoljnim razlogom. Sudac je zbog toga odlučio uvjetnu kaznu preinačiti u kaznu zatvora.

Navaljni je u 2014. godini prvotno osuđen na tri i pol godine zatvora, ali je 12 mjeseci proveo u kućnom pritvoru. Tada je proglašen za pronevjeru vrijednosti oko 400 tisuća američkih dolara, pristiglih od dvije tvrtke, od kojih je jedna farmaceutska kompanija Yves Rocher, piše RT.

Tu presudu osudio je Europski sud za ljudska prava i nazvao je "proizvoljnom i očito nerazumnom". 2014. godine Navaljni je dobio uvjetnu kaznu na pet godina koja je kasnije produžena na još godinu dana i trebala je isteći 30. prosinca prošle godine.Bio je pozvan u Federalnu kaznionicu

Nekoliko dana prije isteka uvjetne kazne, Navaljni je bio pozvan u Federalnu kaznionicu. Nije se pojavio jer tada nije bio u zemlji i zbog toga je za njim raspisana tjeralica. Navaljni je tada bio u njemačkoj gdje se oporavljao o trovanja novičokom u Sibiru prošlog kolovoza.

Sud tvrdi da izvještaji berlinskih liječnika dokazuju kako se Navaljni u to vrijeme već bio oporavio pa je tehnički mogao doći kad je bio pozvan. Ročište je u utorak održano uz pojačane policijske snage na sudu i izvan njega.

Posljednja dva tjedna simpatizeri Navaljnog izašli su na ulice širom Rusije tražeći njegovo puštanje na slobodu. Veliki broj prosvjednika uhićen je, a bilo je i ozlijeđenih u sukobu s policijom.

Navaljni je u Moskvu sletio 17. siječnja i odmah je uhićen.

Foto : Dnevnik.hr
Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij