hren

Danas počinje rušenje građevina koje su jako oštećene u potresu, najavio je čelnik Stožera civilne zaštite, ministar Tomo Medved. Riječ je, kako kaže, o drugoj fazi sanacije područja pogođenog potresom. Petrinju će danas posjetiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji će sudjelovati na sastanku Stožera.Što je potrebno mjestima stradalima u potresu?Medved: Vjerujemo da je iza nas najgore

U Sisačko-moslavačkoj županiji na temelju ažuriranih ArcGIS podataka od 30. siječnja, prijavljeno je 33.834 objekata oštećenih u potresu, a do petka je pregledano 22.255 objekata, izvijestila je ta županija.

Objekata koji su neuporabljivi zbog vanjskih utjecaja je 262, a neuporabljivih zbog oštećenja je 2730.

Privremeno neuporabljivih objekata kojima je potreban detaljan pregled je 2.249, a privremeno neuporabljivih objekata koji zahtijevaju mjere hitne intervencije je 2.680.

Uporabljivih i neoštećenih objekata je 560, a uporabljivih bez ograničenja 5.193.

S preporukom o postupanju uporabljiv je 8.581 objekt.

Stiže pomoć

Pomoć Banovini i dalje stiže. Tako će Lions klub udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije donirati kombi vozila. Donaciju će općini Majur predati gradišćanski Hrvati, a pomoć će dostaviti i dalmatinski vijećnici s područja Bukovice.

Crveni križ najavio je početak podjele novčane pomoći stradalom stanovništvu. U sljedeća tri tjedna građani mogu popuniti zahtjev u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama, a na raspolaganju je gotovo 46 milijuna kuna. Na terenu su i Stručnjaci svjetske banke koji će procjenjivati ukupnu štetu, a taj će dokument biti temelj za povlačenje novca iz europskog Fonda solidarnosti.

Jučer, točno mjesec dana nakon potresa, Sabor je trebao donijeti dopune Zakona o obnovi koje bi obuhvaćale i Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, no to se nije dogodilo. Oporba je, naime, napustila sabornicu jer predsjednik Sabora Gordan Jandroković u glasovanje nije uvrstio i ukidanje članarine za Hrvatsku gospodarsku komoru, u čemu je oporba očekivala i pomoć vladajućeg HSLS-a. Bez oporbe HDZ nije imao kvorum jer je jedan član vladajuće većine, Miroslav Tuđman, na bolničkom liječenju pa je glasovanje odgođeno za idući tjedan.

Oporbeno rušenje kvoruma premijer Andrej Plenković opisao je nezrelim, neodgovornim i politikanskim ponašanjem.

Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij