hren

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, komentirao je što će učiniti, ako ugostitelji i poduzetnici odluče otvoriti vrata.
“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći, jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca. 

Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli do toga da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo”, rekao je Božinović.

“U članicama Europske unije su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvorenima, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da se 90 posto njihovih članova ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti”, rekao je Božinović.

“Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. Je li nama stvarno treba da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku?”, rekao je Božinović.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij