hren

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku N1 televizije komentirao je koliko su vjerodostojni podaci koji se odnose na epidemiološku situaciju.

“Mi kontinuirano objavljujemo podatke koji su rezultat svih PCR testiranja u Hrvatskoj koji su rezultat svih laboratorija kojih sada ima više od 30 u RH. Rezultate brzih antigenskih testova nismo objavljivali jer njih treba, ako se rade u dijagnostičke svrhe, raditi pod određenim uvjetima kojih se svi ne drže i zbog toga ti rezultati nisu pouzdani. Mi jesmo objavili rezultate koje smo radili kao screening. Napravili smo više od 100 000 testova u domovima za starije gdje nam se pokazalo da imamo tri posto pozitivnih među zaposlenicima, 13 posto pozitivnih među korisnicima domova”, naveo je Capak.

Statistički podaci

Capak se osvrnuo i na smrtne slučajeve koji se ne ubrajaju u službenu statistiku.

“Što se tiče mortaliteta, on se u Hrvatskoj radi kao i u čitavoj EU i to je zdravstvena statistika koja je pouzdanija od svih drugih. Mi kontinuirano pratimo podatke iz matice umrlih koji nisu konačni podaci. DZS to sve vodi, miču se podaci onih koji su preminuli na teritoriju Hrvatske, a nemaju prebivalište, miču se turisti i ostali stranci. Kad dobijemo konačne podatke sve ćemo objaviti”, kazao je Capak i dodao:

“Što se tiče onih koji su preminuli kod kuće što se često komunicira u javnosti da nisu prijavljeni, to je točno. Mi prijavljujemo podatke koje dnevno dobijemo od bolnica, a podatke preminulih kod kuće ne dobivamo dnevno i ne možemo ih retrogradno prijaviti. Na kraju ćemo znati sve podatke, koliko ih je umro kod kuće, a koliko u drugim institucijama.”

Capak je komentirao navode da je do sada zabilježeno između 200 i 450 takvih slučajeva.

“Bilo je različitih podataka i u medijima, ali ja vas uvjeravam da se radi o manjim brojkama s obzirom na to da mortalitetna statistika kasni. Mi imamo završene podatke do 31.10. i ono što sada sigurno znamo je da do kraja desetog mjeseca imamo svega 10 umrlih izvan bolnica.”

Komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju, Capak je najavio da možemo i dalje očekivati pad broja zaraženih.

“Prema predikcijama koje sada imamo i modelima kojima se koristimo taj naš epidemiološki pad će se nastaviti.”

Seroepidemiološka studija

U Hrvatskoj je pokrenuta i seroepidemiološka studija, a Capak je pojasnio što se time želi utvrditi.

“Prije nekoliko dana pokrenuta je seroepidemiološka studija s ciljem utvrđivanja udjela stanovnika koji su došli u doticaj sa SARS-CoV virusom. Studija će biti sličnog dizajna kao studija koja je provedena u proljeće, odnosno krvi ispitanika će se prikupiti na čitavom teritoriju RH, ispitanici će biti strukturirani uzorak stanovništva različite dobi i spola, a metoda kojom će se utvrđivati prisustvo antitijela je ELISA serološki test. Za provođenje testiranja prikupljene su odgovarajuće suglasnosti i mišljenje etičkog povjerenstva, a za samo provođenje studije će trebati nekoliko tjedana”, naveo je Capak.

Foto: Unsplash
Izvor : N1info


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij