Koronavirusom su zaraženi teško oboljeli pacijenti hematologije u KBC-u Zagreb. Od 15 zaraženih pacijenata, troje je nažalost preminulo, iako je taj ishod bio očekivan s obzirom na njihovo stanje. Potvrđeno je i da su neki djelatnici zaraženi koronavirusom.

- Prije deset dana smo otkrili da je virus ušao na Zavod za hematologiju. Otprilike je bilo 15 zaraženih, nažalost, tri pacijentice, za koje smo očekivali neželjeni ishod jer su bile kronični bolesnici, preminule su. To smo očekivali i prije nego što smo uočili da su Covid pozitivne. Sedam pacijenata je ovdje na našem Covid odjelu, on omogućuje združeno i vrlo kompleksno liječenje hematoloških bolesnika i komplikacija uzrokovanima Covidom, istaknio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić dodajući da je situacija na odjelu sada dobra jer zadnjih tjedan dana nemaju problema.

Moguće je da je virus ušao izvana, dodaje Ćorušić i to putem djelatnika ili putem pacijenata.

- U samoizolaciji je mislim bilo šestero djelatnika, pozitivno je bilo četvero. Ovo se sve događalo prije dva tjedna, odjel nije zatvaran, i sada sve funkcionira normalno, dodaje Ćorušić.

- To su uglavnom teški bolesnici, neki su pri prijemu inicijalno bili negativni na Covid, a kada smo našli nekoliko pozitivnih, napravili smo nove testove i identificirali druge oboljele. To su teški bolesnici, oboljeli od leukemije, limfoma..., kaže prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb dodajući da ovi bolesnici teško eliminiraju virus Covida, da mogu biti, recimo, negativni pa onda opet pozitivni.

Na Odjelu hematologije trenutno su hospitalizirana 33 pacijenata, rekao je Aurer govoreći o trenutnom stanju na njihovom odjelu.

Odjel nisu zatvorili. Da bi spriječili širenje virusa među bolesnicima, sve sobe pretvorili su u jednokrevetne.

- Zbog toga imamo u ovom času nešto manji kapacitet nego ranije što naravno otežava liječenje hematoloških bolesnika, rekao je Aurer.

- Inače imamo 47 kreveta, smanjili smo za 12, 35 imamo postelja u ovom trenutku, mislim da su nam dvije prazne, znači 33 hematološka bolesnika leže kod nas na odjelu, naveo je.

Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij